Weeralarm KNMI: kuikens terug in stal en veel schade

Maandagavond werd bij Tienus Berkepies ook een stal vleeskuikens geladen, de tweede. De kuikens van de zondaglevering gaan woensdagavond naar de slachterij. - Foto: Harry Tielman
Maandagavond werd bij Tienus Berkepies ook een stal vleeskuikens geladen, de tweede. De kuikens van de zondaglevering gaan woensdagavond naar de slachterij. - Foto: Harry Tielman

Omdat NVWA-keurmeesters vanwege code rood maandag niet aanwezig zouden zijn in slachterijen, mochten slachterijen die dag niet slachten. Vleeskuikens die zondagavond onderweg waren naar de slachterij, moesten weer terug de stal in. Het overkwam vleeskuikenhouder Tienus Berkepies. “Onbegrijpelijk. Dit kan ik niet uitleggen!”

Zondagavond 14 februari om 20.00 uur begon de acht man sterke vangploeg met het laden van slachtrijpe vleeskuikens bij vleeskuikenhouder Tienus Berkepies. Het ging om de eerste stal van 25.000 vleeskuikens, Beter Leven-keurmerk 1 ster, vier vrachtwagens vol. Bestemd voor slachterij Esbro. Na drie kwartier vertrok de eerste volle vrachtwagen naar Wehl (Gld.).

Rond 21.30 uur – de tweede volle vrachtwagen was net weg – kreeg de chauffeur van de derde vrachtwagen telefoon van de planner van de slachterij. Berkepies: “We moesten stoppen met laden. Omdat vanwege het te verwachten slechte weer code rood was afgekondigd, wist de slachterij niet of er de maandag wel een NVWA-dierenarts zou komen om de kuikens te keuren. Wettelijk moet er bij het slachten altijd een dierenarts aanwezig zijn, anders mag er niet worden geslacht.”

We konden er niet mee stoppen. Er was al onrust bij de kuikens

Berkepies en de vangploeg reageerden vol ongeloof: “Het kan toch niet zo zijn dat één persoon het werk van 240 man in de slachterij kan stilleggen vanwege weercode rood?!”

Na een half uur wachten werd in overleg met de planner besloten het laden te hervatten. “We konden er eigenlijk niet mee stoppen. Er was toch al onrust bij de kuikens in de stal door het laden. Dan moesten de dieren maar wat langer wachten in de slachterij.”

Maar om 22.30 uur belde de planner naar Berkepies. “Accuut stoppen! We hebben morgen geen NVWA. We kunnen niet slachten.”

Eerste vrachtwagen al bijna bij slachterij

Een belachelijke situatie, noemt Berkepies het dinsdagmorgen. “De eerste vrachtwagen was al in Arnhem, vlakbij de slachterij. De derde vrachtwagen was ook al onderweg, de vierde was bijna geladen. De containers moesten weer gelost worden, de kuikens moesten terug de stal in. Dat kun je toch niet uitleggen?!”

De vangers zeiden dat ze naar het volgende vleeskuikenbedrijf moesten. “Er wordt vanavond niet meer geladen, in heel Nederland niet, zei ik tegen hen.”

Alle kuikens moesten in de stal uit de containers worden gehaald en met zorg worden teruggezet op het strooisel. “Beslist geen abc’tje”, noemt Berkepies die klus. “We moesten zorgen voor een goede verdeling in de stal en dat de kuikens direct op hun pootjes stonden. Sommige kuikens reageerden wild. Het zorgde voor een bult onrust onder de dieren. Dat kwam ook doordat we het licht iets moesten opdraaien, het was lichter in de stal dan tijdens het vangen.” Om 2.30 uur zaten alle kuikens weer in de stal.

Maandagmorgen moest Berkepies direct voer bestellen, want de silo was zo goed als leeg.

Schade loopt in de duizenden euro’s

Uitval kuikens

De kuikens hebben zich volgens de vleeskuikenhouder aardig hersteld van de ‘belevenissen’. Dinsdag zagen ze er wel weer goed uit. “Maar ze lopen wat anders dan normaal. Het lijkt wel of ze wat spierpijn hebben. Ze vreten wat minder. En de groei is eruit.” De uitval sinds het terugplaatsen was meer dan 60 kuikens.

De slachterij heeft Berkepies toegezegd de financiële schade te vergoeden. Hoe groot de schade is, vindt hij op dit moment niet het belangrijkste. “Het zal in de duizenden euro’s lopen. Als de kuikens aan de slachthaak hangen, ga ik de balans opmaken.”

Berkepies maakt zich meer druk over het effect van dit alles op het dierenwelzijn. Het rijden en trekken aan de kuikens heeft onnodig dierenleed veroorzaakt.

Hij vindt de actie van de NVWA onbegrijpelijk. En onnodig. “Code rood is bedoeld als waarschuwing. Dat mensen die voor hun werk niet per se de weg op moeten, thuis moeten blijven. Maar noodzakelijk werk moet doorgaan. Als alle mensen van de slachterij om vier uur aan de slachtlijn staan, moet dan één man de hele slachterij stilleggen?”

Berkepies zegt niet boos te worden over de gang van zaken. “Maar ik word er heel verdrietig om. We leven in een regelcultuur. Hoe erg moet het nog worden eer het beter wordt?”

Lees ook: Slachterijen verbijsterd over wegblijven keurmeesters

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.