Weerbericht heeft meer invloed dan graanrapport

09-02 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De tarweprijs op de termijnmarkt in Chicago ging woensdag met 2% omhoog.

Aanleiding daarvoor was het weerbericht in de Verenigde Staten en niet de nieuwe oogstraming van het landbouwministerie USDA. Het weerbericht in de Verenigde Staten voorspelt ook voor de komende week aanhoudende droogte in het belangrijkste teeltgebied van granen in de Verenigde Staten. Begin januari werd bekendgemaakt dat graantelers in de Verenigde Staten 11% meer wintertarwe hebben ingezaaid. Daarmee beslaat de teelt de grootste oppervlakte in acht jaar. Aanhoudende droogte tempert de opbrengstverwachtingen per hectare.

Prijsopdrijvend werken ook nieuwe opmerkingen uit Rusland dat de graancorridor voor Oekraïens graan niet naar behoren werkt. De Russen vinden dat er te veel graan vanuit Oekraïne naar de Europese Unie gaat. Ook de mogelijkheid dat India een exportverbod op tarwe gaat verlengen, draagt bij aan hogere prijzen voor tarwe.

De publicatie van de nieuwe oogstraming van het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft de prognose van de tarweproductie in het lopende seizoen wat verhoogd, maar dit had geen effect op de markt. De aanpassing valt namelijk al binnen de verwachtingen in de markt. Daarmee is de lichte verhoging van de productie al ingecalculeerd in de prijsvorming.

Tarweproductie van 783,8 miljoen ton in seizoen 2022-’23

USDA mikt nu op een tarweproductie van 783,8 miljoen ton in het seizoen 2022-2023. Dit cijfer ligt 2,5 miljoen ton hoger dan de raming in januari. De markt ging er al vanuit dat hogere opbrengstverwachtingen in Australië, Rusland en Brazilië in de nieuwe cijfers naar voren zouden komen.

De opbrengstverwachting in Australië is met 1,4 miljoen ton verhoogd naar 238 miljoen ton. Dat betekent een nieuwe recordoogst voor dit land. Het productiecijfer in Rusland is met 1 miljoen ton opgehoogd naar 92 miljoen ton. In Brazilië mikt USDA op 9,9 miljoen ton tarwe en dat is 0,4 miljoen ton meer dan de prognose van vorige maand.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer