Doorgaan naar artikel

Wegvallen horeca zet vleeskuikenmarkt op slot

Vleeskuikens in een stal in Polen. Poolse exporteurs bieden de kip voor weinig aan. - Foto: ANP

Vleeskuikens in een stal in Polen. Poolse exporteurs bieden de kip voor weinig aan. - Foto: ANP

De stemming op de vleeskuikenmarkt is zeer somber. De stroom vanuit de concepten naar de supermarkt loopt goed, maar de handel in gewone reguliere kuikens is compleet stilgevallen.

Vooral het wegvallen van de afzet naar de horeca en foodservice speelt de markt parten. Mensen eten wel chips voor de tv, maar gooien om 22.00 uur geen kippenvleugels in het vet. Die extra consumptie via de drive-in restaurants en de snackbars wordt nu gemist. En niet alleen in Nederland, maar ook in landen als Engeland waar veel meer buiten de deur gegeten wordt dan hier.

Impact coronapandemie

De opmerking van een kuikenslachter: ‘Doe mij maar vogelgriep, als ik kiezen mag’, geeft de impact van de coronapandemie weer. Bij eerdere crises waren er altijd andere afzetmarkten als ergens een probleem was. Hier is geen ontkomen aan.

En dat terwijl er tot anderhalve week geleden geen vuiltje aan de lucht leek. Door de hamsterverkopen vloog de kip de deur uit. En daarna viel onverwacht de deur ineens dicht.

Voorraadvorming zorgt voor dip in aankopen

Voor de meeste importerende landen is de aanvoer uit het buitenland een plus op de eigen productie. Die valt het eerst weg als de consumptie daalt. Daarbij zorgt de voorraadvorming van consumenten en bedrijven nu voor een dip in de aankopen. Zo hebben grote ketens als McDonalds en KFC veel voorbewerkte producten in de vriezer. Nu zij hun omzet zien dalen, bestellen ze geen nieuwe bij, maar maken ze eerst de huidige voorraad op voordat de houdbaarheidsdatum verstrijkt.

En nu er kip in overvloed is begint het schuiven. Poolse exporteurs bieden de kip voor weinig aan. Het resulteert erin dat slachterijen een groot deel van hun productie de vriezer in rijden. Dat ontneemt de lust om te slachten, waardoor de druk op de vrije kuikens enorm is. De noteringen in Barneveld daalden met historisch grote cijfers: zware kippen dalen € 0,12 per kilo, lichte zelfs € 0,16 naar € 0,69 tot 0,71 per kilo levend gewicht in week 15. Maar eigenlijk was er geen notering vast te stellen, want voor die bedragen worden ze niet verkocht. Zelfs kuikens die voor € 0,50 per kilo worden aangeboden gaan niet weg.

Het heeft ook zijn uitwerking op de contractprijzen. De contractprijzen van slachterijen dalen tussen anderhalf en 3 cent. De ABC daalt € 0,02 naar € 0,84 per kilo en de VCN valt 1,25 cent lager uit op € 0,7525 per kilo.

Ondanks de onverwachte domper zijn slachterijen de hoop niet verloren; ‘wanneer is lastig te zeggen maar de economie komt weer op gang’, klinkt het strijdlustig. Alleen zal als de markt herstelt, ook de opgebouwde voorraden worden aangesproken. Dus hoe pijnlijk ook: voor de komende weken verwachten marktdeelnemers uit alle geledingen dat de prijsdruk aanhoudt.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin