Wegvallen Oekraïense kip nauwelijks merkbaar

30-01-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De vleesmarkt voor kip maakt deze week de verwachtingen niet waar. Na het slechte verloop vorig jaar werd de markt rond de feestdagen vriendelijker. Vorige week merkten slachterijen dat de verkoop van kip wat stroever begon te lopen.

Door de Europese ban op import van kip uit Oekraïne veranderde de stemming. Zeker met een aantal weken met beperkt aanbod hier voor de boeg maakten dat slachterijen geen concessies doen aan hun verkoopprijzen. En hoewel sommige slachterijen merken dat de eerste klanten die aan Oekraïne te linken zijn nu beginnen te bestellen, heeft die verkoop nog niet de omvang die verwacht werd. Dat komt mogelijk omdat Polen mee in het gat springt dat door de ban op kip uit Oekraïne ontstaat.

Haken vol houden

De druk op het geslachte product verhinderde een stap omhoog voor de Barneveldse noteringen van vrije kuikens. Deze maken deze week opnieuw een pas op de plaats op € 0,87 tot € 0,89 per kilo. Deinze levert een cent in en komt op € 0,84 tot € 0,86.

Aan de andere kant merken pluimveehouders dat slachterijen ondanks (of misschien wel dankzij) de stroevere afzet, hun haken vol willen houden. Kuikenhouders, ook die in concepten zitten, zeggen in toenemende mate bezocht te worden door inkopers van slachterijen en gelokt met steeds hogere toeslagen om weer gangbaar te gaan produceren.

Hogere noteringen

Met een aantal weken krapper aanbod voor de deur belonen een aantal slachterijen hun contractnemers met hogere noteringen. Zowel Esbro (€ 0,81), Remkes/GPS (€ 0,875), als Jan van Ee (€ 0,785), verhogen hun contractprijzen met een cent. De VCN stijgt een halve cent naar € 0,745 per kilo.

De verwachting is dat het aanbod de komende weken aan de krappe kant blijft. Daarnaast hebben slachterijen hoop volgende week ook aan verkoopkant wel stappen vooruit te kunnen maken. Hoewel handelaren in vrije kuikens vermoeden dat er dan ruimte komt om de vrije prijzen naar boven bij te stellen, valt bij slachterijen te proeven dat ze niet heel erg warm lopen om volop op de vrije markt te kopen. Zodra de vraagprijs boven de contractprijs komt, neemt de interesse zienderogen af. Evengoed ligt een prijsdaling ook niet in de verwachting.

Prognose: Stabiel tot licht stijgend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer