Doorgaan naar artikel

Weiderund, slimme zet van Jumbo

Geüpdatet op:
Bedrijven
Commentaar
Foto: Bert Jansen premium

Foto: Bert Jansen

In de supermarkten van Jumbo ligt vanaf nu ‘Weiderund’ in het vleesvak.

De kruideniers uit Veghel hebben afspraken gemaakt met FrieslandCampina en vleesverwerker Verhey. Het is een slimme zet van Jumbo. Op die manier spelen ze in op de trend van meer Nederlands vlees in de supermarkt. En nog van koeien met gegarandeerde weidegang ook, dat zijn twee vliegen in één klap. Voor een bescheiden prijs voor Jumbo.

Beter verwaarden van Nederlandse koeien

De leden van FrieslandCampina krijgen een meerprijs als ze hun slachtkoeien leveren aan Verhey. Vijf cent per kilo komt neer op € 17,50 per koe bij een geslacht gewicht van 350 kilo. En nog eens € 7 per koe als de boer al zijn slachtkoeien levert aan Verhey al dan niet via zijn eigen handelaar. Of dat aantrekkelijk is voor de boer ligt dan vooral aan de totale prijs die Verhey betaalt voor de koeien. En of hij levert is de keuze van de boer zelf. In die zin is het dan ook een nieuwe stap in het beter verwaarden van Nederlandse koeien inclusief vlees van betere kwaliteit in de winkel. En dat is altijd goed nieuws. Hopelijk gaan dan nog meer stappen volgen.

Riblap of bieflap

Dat het mogelijk is laat de grote concurrent van Jumbo zien. Bij Albert Heijn loopt een proef met Nederlands rundvlees van melkkoeien die een paar maanden worden afgemest voordat ze worden geslacht. Dan zit er meer vlees op van betere kwaliteit volgens de kenners. Dat kan dan ook de import van rundvlees vervangen. Het vlees belandt dan niet alleen in het gehakt of in de worst, maar kan ook de winkel in als riblap of bieflap of als duurdere biefstuk en ribeye van Nederlandse bodem.

Geen meerprijs voor consument

Daar ligt voor Jumbo nog een mooie kans, het weiderund ligt nu in de winkel als gehakt, hamburgers en worst. Volgens Jumbo betaalt de consument nu geen meerprijs. Met wat extra moeite is het concept ook voor Jumbo ongetwijfeld uit te bouwen. Meer duurzamer Nederlands vlees met meer marge voor alle partijen.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin