Weilanden horen niet bij het huis

19-02 | |
Seegers
Pieter Seegers Fiscalist
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Hoort een weiland naast de woning bij het huis? Over deze vraag heeft het Hof Den Bosch op de laatste dag van 2020 een oordeel geveld.

De discussie waar de rechters over moesten oordelen, ging over de vraag of weilanden gelegen naast de woning als aanhorigheden bij die woning aangemerkt moeten worden. Als dat het geval is, dan liften die weilanden mee met die eigen woning. Anders gezegd: in dat geval is de hypotheekrente die drukt op de weilanden aftrekbaar in box 1 als eigenwoningrente. Horen de weilanden niet bij de woning, dan is de rente niet aftrekbaar.

Vrije uitzicht garanderen

De eigenaar van de woning kocht in 2003 en 2008 de weilanden naast zijn huis om zijn vrije uitzicht te garanderen. Daarom waren naar zijn idee de weilanden dienstbaar aan zijn woning. De twee weilanden zijn gescheiden van de woning door een doorgaande openbare weg en een niet-dempbare sloot. Volgens het Hof is het garanderen van een vrij uitzicht onvoldoende om de weilanden als aanhorigheid van de woning aan te merken. De weilanden worden niet meegetrokken in het eigenwoningregime. Helaas geen hypotheekrenteaftrek dus voor de rente, die toegerekend moet worden aan de weilanden.

Het ondernemingsvermogen

Ben je een ondernemer dan heb je van deze uitspraak geen last. Weilanden in gebruik bij het eigen bedrijf horen tot het ondernemingsvermogen. En dat is – in verreweg de meeste gevallen – fiscaal ook nog eens het meest gunstig. De rente is aftrekbaar van de winst en winst op landbouwgrond is meestal vrijgesteld door de werking van de landbouwvrijstelling.
Beheer