Weinig activiteit op aardappelmarkt

06-03 | |
vraag op de aardappelmarkt
De vraag op de aardappelmarkt is momenteel rustig te noemen. Foto: Koos Groenewold

De vraag op de aardappelmarkt is over het algemeen rustig.

De vraag naar aardappelen kwam de afgelopen periode voornamelijk uit België, waardoor prijzen afgelopen maanden flinke stappen maakten. Maar die vraag is afgezwakt. Deze maand lijken verwerkers prima ingedekt te zijn met aardappelen of redden zich met meeleveraardappelen, waardoor minder wordt gekocht. Door de goede dekking worden gecontracteerde partijen doorgeschoven. Ook het aanbod is niet heel dwingend. Alsnog zijn er beste partijen aardappelen verhandeld afgelopen week. De prijs blijft daarom goed.

PotatoNL houdt de noteringen voor fritesgeschikte aardappelen zo goed als gelijk. Het Belgische Belgapom noteerde eind vorige week onveranderd voor de verschillende fritesgeschikte aardappelrassen op € 30 per 100 kilo. Ook het Duitse Reka hield de noteringen gelijk.

Aardappelprijzen staan niet vaak op dit hoge niveau. De afgelopen vijf jaar werd alleen in seizoen 2018-‘19 hoger genoteerd. Het aandeel vrije aardappelen ten opzichte van contractaardappelen is dit seizoen krap, doordat de aardappelopbrengsten niet heel ruim zijn. De vraag is wat de aardappelprijzen op de vrije markt gaan doen naar mate het einde van het seizoen nadert.

Op exportmarkt gebeurt weinig

Op de exportmarkt is weinig te beleven. PotatoNL noteert al vanaf eind januari onveranderd op € 22,50 tot € 24 per 100 kilo. Het hoge prijsniveau remt de afzet.

Ook de activiteit op de termijnmarkt in Leipzig is niet heel groot. Er is weinig nieuws waardoor het eerstaflopende aprilcontract eind vorige week op € 28,80 per 100 kilo eindigde. Er zit een opwaartse lijn in, want begin vorige week stond de notering nog € 0,60 lager. Maandag 6 maart zoekt de notering het niveau van € 29 per 100 kilo op.

Prognose: rustige aardappelmarkt.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer