Weinig activiteit op fysieke graanmarkt

14-09 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

In de afgelopen week is eigenlijk weinig veranderd op de graanmarkt, ook al bewegen termijnmarktnoteringen flink. Op de fysieke markt is het redelijk rustig. Kopers zijn niet erg actief.

Het waterpeil van de binnenlandse rivieren is gestegen, waardoor de boten makkelijker kunnen varen. De extra vraag die daar vandaan kwam, is nu weggeëbd.

De fysieke weeknoteringen voor voertarwe bewegen deze week omhoog; het effect van de stap die op de termijnmarkt werd gemaakt veroorzaakt dat. Voor voertarwe noteerde de graanbeurs in Groningen eerder deze week op € 310 per ton (+€ 6). In Hamburg werd € 11 hoger genoteerd op € 336 per ton voor voertarwe.

Oekraïne

De zorgen over de Oekraïense graanexport biedt steun aan de noteringen. Frankrijk heeft een overeenkomst getekend met Roemenië om transport van goederen vanuit Oekraïne over land te vergemakkelijken. Het vertrouwen dat de Russische president Poetin wil meewerken aan een verlenging van het graanakkoord is niet groot.

In de Verenigde Staten staan de tarwenoteringen stevig op de termijnmarkt. Verschillende factoren ondersteunen de prijzen: stijgende inflatie in combinatie met een economische vertraging maakt dat er zorgen zijn over de wereldwijde vraag. Vooralsnog is de vraag naar tarwe goed. Vandaar dat ook de Russische tarweprijzen voor export stijgen. Exportprijzen stonden eind vorige week op € 312 per ton. Exportheffingen zijn verlaagd tot minder dan € 50 per ton.

Volgens het Russische marktbureau Ikar heeft het land de afgelopen twee weken 1,4 miljoen ton graan geëxporteerd. Russische landbouwadviesbureau Sovecon verwacht dat de export in september op 4,95 miljoen ton uitkomt. Een maand eerder werd 4,2 miljoen ton graan uitgevoerd.

Mais

Voor mais is de Amerikaanse maisproductie in het laatste Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) met 10,5 miljoen ton verlaagd naar 354,2 miljoen ton door een kleiner areaal en lagere opbrengsten. Voor Europa gaat het USDA uit van 1,2 miljoen ton minder mais met 58,8 miljoen ton. Het Franse Strategie Grains gaat uit van een EU-mais productie van 55,4 miljoen ton.

Prognose: volatiele graanprijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer