Doorgaan naar artikel

Weinig animo op aardappelmarkt

Foto: Mark Pasveer premium

Foto: Mark Pasveer

De aardappelmarkt loopt redelijk op zijn einde. De kooplust onder fabrieken is karig.

Er worden wel wat aardappelen gekocht, maar dat zijn beperkte volumes. Verwerkers hebben zich al goed ingedekt en maken zich niet druk over de overgang naar de nieuwe oogst.

De stemming op de markt is ook wat bedrukt. Belgapom hield de aardappelnotering voor Fontane en Challenger vorige week vrijdag gelijk op € 20 per 100 kilo. Voor Fontane was die stabiele prijs echter makkelijker te halen dan voor Challenger. Challenger is relatief lastig te plaatsen. De vraag naar Bintje is nu nagenoeg helemaal weggevallen, geven handelaren aan. Dat had direct gevolgen voor de Bintje-notering van Belgapom. Die zakte vrijdag van € 20 naar € 15 per 100 kilo.

PotatoNL schroefde maandag 20 juni de notering voor fritesgeschikte aardappelen – die in Nederland, Duitsland en België verwerkt worden – naar beneden. Er ging € 2 van de prijs af: € 23 per 100 kilo. De notering van Fontane ging het hardst onderuit. Daar ging € 5 vanaf, met als resultaat € 19 per 100 kilo.

Areaalstijging Vlaanderen

Ondertussen blijkt uit voorlopige cijfers van PCA dat de het areaal consumptieaardappelen dit jaar in Vlaanderen met 4,2% gestegen is tot 51.708 hectare. Waarschijnlijk waren de gestegen contractprijzen een stimulans om verder te gaan met aardappelen. Bij het ondertekenen van de contracten in januari was er tenslotte nog geen indicatie dat de kostprijs in 2022 flink zou doorstijgen. De areaalstijging kan ook deels verklaard worden door betere prijzen op de vrije markt. Het Vlaamse pootgoedareaal steeg overigens ook, zij het beperkter. Hier was de stijging 2%, tot 1.423 hectare.

Prognose: lagere aardappelprijzen.

Beheer
WP Admin