Doorgaan naar artikel

Weinig belangstelling voor bescherming streekproducten

De Europese regeling voor bescherming van streekproducten wordt eenvoudiger. In Nederland is het label minder gebruikt dan in Zuid-Europa.

Voor Limburgse vlaai is Europese bescherming en erkenning aangevraagd. - Foto: Hans Prinsen premium

Voor Limburgse vlaai is Europese bescherming en erkenning aangevraagd. - Foto: Hans Prinsen

De Europese regeling voor bescherming van streekproducten wordt eenvoudiger. In Nederland is het label tot nu toe veel minder gebruikt dan in Zuid-Europa, waar veel wijnen het dragen.

De Europese regeling om traditionele streekproducten te beschermen wordt simpeler en uitgebreider. Voortaan moeten ook traditionele ambachten een speciale status krijgen. Dat heeft de juridische commissie in het Europees Parlement, op voorstel van de Europese Commissie goedgekeurd. De komende tijd worden de teksten geanalyseerd, zodat het Parlement met de Europese Commissie kan onderhandelen over de definitieve richtlijn.

Niet langer alleen landbouwproducten in regeling

Tot op heden vielen alleen landbouwproducten onder de regeling. Zo hebben we de Westlandse druif, de Opperdoezer Ronde, Leidse Sleutelkaas, wijn uit Rivierenland, de Stroopwafel en straks ook de Limburgse vlaai. Allemaal producten die Europese bescherming en erkenning hebben of krijgen.

Zo kunnen bloemen, maar ook wol, riet, kurk en hooi op die manier beschermd worden. Het grote voordeel is dat producten zich als uniek kunnen presenteren, compleet met EU-logo, dat vooral in landen buiten de Europese Unie indruk maakt. Bovendien worden producenten zo beschermd tegen namaak, zowel binnen de EU als daar buiten. In verschillende handelsverdragen staan lange lijsten met beschermde producten, waarvan de EU zegt dat er niet mee gesjoemeld mag worden.

Veel wijn met beschermde geografische aanduiding

Het gaat wat in Brussel de ‘oorsprongsbenaming’ en de ‘beschermde geografische aanduidingen’ wordt genoemd. Vooral veel wijnen vallen onder die laatste regeling. Twee weken geleden werd het 3.500ste certificaat verleend aan de Corrèze, een streek in midden Frankrijk. Dat uitgerekend een wijnstreek bescherming krijgt, is geen toeval. Wijnboeren dringen vooral in de wijnproducerende landen zoals Italië, Frankrijk en Spanje aan op een speciale status voor hun producten, zodat ze op de wereldmarkt niet het onderspit delven.

In Nederland is de belangstelling gering, zo blijkt uit de cijfers. Slechts vijf streken hebben bescherming waaronder Achterhoek-Winterswijk, Ambt Delden, Mergelland en Maasvallei Limburg.

De grootste kritiek is altijd geweest dat het aanvragen nogal omslachtig is. Zo moet de aanvrager een heel rapport over de historie opstellen. Bij de aanvraag van Winterswijk zat een hele geologische studie van de grond, waarbij de invloed van de ijstijden uitvoerig werd beschreven. Maar de Europese Commissie wil de aanvragen gaan vereenvoudigen. Op dit moment duurt het aanvragen van een speciale status bijna drie jaar.

Aanvraag bescherming streekproducten moet simpeler

Nu voortaan ook traditionele beroepen onder de regeling kunnen vallen moet het simpeler, vinden ze bij het Europees Parlement. Geen dikke boekwerken meer, maar via een app of een site, waar je met een paar vragen een aanvraag kan indienen. De lidstaten moeten de veelal kleine ondernemers ook helpen bij de procedure, zodat het geen extra tijdrovende bezigheid gaat worden.

Maar niet alles is met een muisklik te regelen. Zo staat bij de aanvraag voor de Limburgse vlaai dat het een verse goudbruin gebakken ronde taart is, met een diameter van minimum 10 centimeter en maximum 30 centimeter. De bodem is een gistdeeg dat gevuld wordt met fruit, rijstepap, crème, suiker/ei-vulling, of een combinatie. De bodem heeft een dikte van maximaal 1 centimeter. En abrikoos mag wel, maar ananas is streng verboden.

Snel delen

Image
Bert van Slooten

Redacteur Brusselse Nieuwe en correspondent in Brussel voor F&A

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin