Weinig handel in aardappelen

06-01-2020 |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De aardappelmarkt is vorige week erg rustig gebleven.

De dagen rond de jaarwisseling zijn weinig zaken gedaan. Wel wordt er volop doorgewerkt door de verwerkende industrie met contractaardappelen.

PotatoNL noteert in het nieuwe jaar op maandag 6 januari stabiel voor fritesgeschikt (categorie 1) op € 14 tot € 16 per 100 kilo. Voor fritesgeschikte aardappelen (categorie 2) die buiten Nederland, België en Duitsland worden verwerkt, wordt ook onveranderd genoteerd op € 16,50 tot € 18 per 100 kilo. De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) noteerde 3 januari niet wegens gebrek aan transacties. De handel in de fysieke markt moet na de feestdagen weer op gang komen. Ook in België. Het Belgische Belgapom noteerde 3 januari niet voor de verschillende fritesgeschikte rassen (Bintje, Fontane en Challenger) bij gebrek aan transacties.

Termijnmarkt onder druk

De notering voor het aprilcontract 2020 op de termijnmarkt in Leipzig sloot maandag 6 januari op € 18 per 100 kilo. Dat is 30 cent lager dan voor het weekend werd genoteerd. De notering is weer terug op het niveau van begin december. Er werden 65 contracten verhandeld, wat aangeeft dat er niet heel veel spanning op de markt is.

De cashsettlementprijs is de afgelopen weken niet samengesteld, omdat er geen volledige inbreng was. Deze notering werd voor het laatst op 19 december gezet op € 14,20 per 100 kilo. De Nederlandse inbreng was € 15,96. De relatief lage inbreng van Frankrijk (€ 13,22), België (€ 13,59) en Duitsland (€ 14) zorgt voor het grote verschil met de fysieke aardappelprijzen in Nederland.

Goede aardappelen

Er zijn zorgen dat goede aardappelen op de langere termijn slijten door het drogen van de rotte aardappelen in de cel. Telers met goede aardappelen houden de partijen vast, waardoor het gevoel voor later in het seizoen over het algemeen toch positief is.

Prognose: stabiel tot opwaartse prijsdruk.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer