Doorgaan naar artikel

Weinig handel op uienmarkt

Foto: Ruud Ploeg

Foto: Ruud Ploeg

De vraag naar uien is deze week nog steeds dun. De telersprijzen staan dan ook iets onder druk.

De beurs in Emmeloord noteert lager voor zowel uien 30% als 60% grof op € 14 tot € 15 per 100 kilo, met de opmerking dat voor de onderkant van klasse 2 uien geen transacties bekend zijn.

Vraag voornamelijk uit Europa

De vraag naar uien komt voornamelijk uit Europa. Overzeese bestemmingen blijven weinig uien vragen. In Afrika hebben verschillende landen eigen oogst en daarbij is de handel mede door het coronavirus tam. Verwerkers en sorteerders hopen dat het komende weken wat meer gaat aantrekken, omdat voorraden bij Europese leveranciers slinken. Aan de andere kant is het na Pasen altijd wat rustiger, omdat supermarkten voorafgaand aan de feestdagen goed bevoorraad willen zijn.

Weinig handel

Het aantal transacties op de transactielijst van de Holland Onion Association (HOA) laat zien dat het begin deze week stukken rustiger was met ‘slechts’ één gemelde transactie op € 14 per 100 kilo. Ter vergelijking, in de tweede helft van week 12 (medio maart) stonden bijna dertig transacties op de lijst.

Prima kwaliteit

De kwaliteit van de uien is prima voor de tijd van het jaar. Slijtage komt wat voor, zo zitten er in elke partij wel kale uien. Sommige uien zitten minder vast in de huid door het moeilijke groeiseizoen. Mindere partijen worden of uitgesorteerd en verpakt of gaan naar Polen voor de schillerij.

Prognose: stabiel tot lagere prijzen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin