Doorgaan naar artikel

Weinig handel op vastere zuivelmarkt

Foto: Twan Wiermans premium

Foto: Twan Wiermans

Er is niet veel beweging in de zuivelhandel. Vloeibare producten stijgen in prijs omdat de weersomstandigheden eindelijk verbeteren en consumenten naar buiten komen. Dat is goed te zien in de vraag naar room. De prijs trekt weer aan naar boven de € 5-grens. Afgelopen week lag de prijs rond de € 5,35 per kilo.

Grote melkaanvoer houdt langer aan

De melkaanvoer blijft nog hoog, al gaan er geluiden op dat de melkpiek voorbij is. Maar er zijn andere ingewijden die verwachten dat de melkproductie langer op een veel hoger niveau blijft. Die verwachting spreken ze uit doordat de melkprijzen weliswaar lager zijn, maar dat productiekosten eveneens daalden. In de aanvoer van rauwe melk lijkt het in ieder geval niet te merken dat de aanvoerpiek voorbij is. De verwerking verloopt echter positief, waardoor de prijs weer verder terugveert vanaf de 25 cent per kilo van een paar weken geleden. Op het moment schommelt de prijs afhankelijk van de regio tussen 29 en 32 cent per kilo.

Grote voorraden poeder in China

De boterhandel voelt wat vaster aan. Producenten durven hun product wat duurder aan te bieden en de gemiddelde prijs gaat richting € 4.600 per ton. Mageremelkconcentraat wordt weer beter gevraagd vanuit Zuid-Europese landen, zoals Griekenland. De prijs maakt weer een stap naar boven en schommelt tussen € 1,85 en € 1,90 per kilo.

Op de afgelopen GDT-veiling was de markt voor mageremelkpoeder zwakker. In Europa wordt wel poeder verkocht, maar blijft China de grote afwezige. De verwachting is dat het land nog wel even weg blijft van de wereldmarkt door een hoge eigen productie en grote voorraden. De prijs van mageremelkpoeder ligt stabiel op € 2.400 per ton. Kaas is nog steeds in trek en producenten proberen de prijs verder op te schroeven. Kopers gaan mee tot zo’n € 3,30 per kilo, daarna haken ze af.

Prognose: stabiele tot licht stijgende prijzen

Beheer
WP Admin