Weinig handel veevoer door prijs en drukte

02-06 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Stro blijft krap en duur. Een aantal leveranciers heeft geen stro meer.

Kopers bellen rond om toch nog wat stro te kunnen kopen. Ingeschat wordt dat over een week of drie het eerste nieuwe oogst stro beschikbaar is. Tot die tijd houdt de schaarste aan en blijven prijzen hoog. De beschikbaarheid van gedorst hooi is eveneens erg krap geworden.

Rustige bijproductenmarkt

In de bijproductenmarkt is het heel rustig, prijzen blijven deze week onveranderd. De meeste melkveehouders zijn druk met het binnenhalen van het gras en hebben weinig tijd om zich bezig te houden met aankopen van bijproducten. De handel in bierbostel verloopt goed, maar door de omstandigheden zijn leveranciers drukker dan anders om het aanbod van bierbostel goed weg te zetten bij hun klanten. Nadat het gras binnen is neemt de vraag naar verwachting weer toe, ook omdat het product goed inrekent in rantsoenen.

Afdek gevraagd

Met de grasoogst neemt de vraag naar afdekproducten toe. En dat geeft wat druk op aardappelstoomschillen, -snippers en -zetmeel. De fritesverwerking draait, maar veel vrieshuizen zitten nog vol en de verwerkende fabrieken willen voorraden terugbrengen. Of de opening van horeca direct leidt tot een hogere productie is daarom de vraag. De handel in kuilgras is gedaan, nu gemaaid wordt. Ook in de handel van mais gebeurt weinig, maar kan na deze week wel weer wat aantrekken.

Prognose: rustige handel met stabiele prijzen.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Dijkerman
Marc Dijkerman RedacteurBeheer