Doorgaan naar artikel

Weinig opvolgers, nou en?

Foto: Peter Roek

Foto: Peter Roek

Dat is nieuws! Bijna 60% van de boeren van 55 jaar of ouder heeft geen opvolger. Veel kranten, radio en televisie brachten dit bericht van het CBS met forse koppen.

Aantrekkelijk gemaakt met citaten als: ‘Boeren hebben grote moeite een opvolger te vinden’ en ‘Voor veel boeren tegen de pensioengerechtigde leeftijd is het een nijpend probleem, dat ze geen opvolger hebben’.

Andere kinderen claimen ook het recht op hun deel. Maar dat is vaak al doorgeschoven aan de opvolger

Onzin. Het is een veel groter probleem als je wel een opvolger hebt. De overname van een bedrijf kost zoveel geld, dat het bijna niet te financieren is door de toekomstige boer. Voor de verkopende ouders blijft er vaak te weinig over om een mooi vrijstaand huis te kopen plus een goed pensioen te hebben.

En wat te doen als er meerdere kinderen zijn? Al het geld van de ouders blijft in het bedrijf en gaat naar één opvolger. Andere kinderen claimen ook het recht op hun deel. Maar dat is vaak al doorgeschoven aan de opvolger. Ik zou de families niet graag de kost willen geven, die hierover dikke ruzie hebben gekregen.

Opgebouwde bezit

“Dat laatste komt voor”, zegt Hanna, “maar verder ga je te kort door de bocht. Je vergeet dat een bedrijf vaak al generaties in de familie is. Dat geeft een emotionele binding. Je wilt het opgebouwde bezit doorgeven aan de volgende generatie. Als dat lukt, ben je pas tevreden. Daar moeten eventuele andere kinderen ook begrip voor hebben. Een erfenis is niet jouw geld, maar het kan bij overlijden van de ouders wettelijk jouw kant opkomen. Als de ouders tijdens hun leven hun geld een andere bestemming hebben gegeven, moet je dat respecteren. En dat kan best het doorgeven van de familieboerderij aan de opvolger zijn.”

Zeker is dat je financieel gezien beter geen opvolger kunt hebben dan wel

Dat zal best, maar zeker is dat je financieel gezien beter geen opvolger kunt hebben dan wel. Als je de boel verkoopt blijft er vaak een fors bedrag over om met pensioen te gaan. Tenminste als je eigen grond hebt. Met pacht is dat vaak bedroevend.

Daarom, geen enkel probleem dat er weinig opvolgers zijn. De schaalvergroting kan doorgaan en de grote koopt de kleine. Dat is al jaren zo en verandert niet.

En dat is goed.

Beheer
WP Admin