Weinig peenhandel door beperkte vraag en aanbod

01-09 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De prijzen voor kwalitatief goede, gangbare B-peen af land liggen rond € 30 per 100 kilo.

Maar daar is amper handel in, omdat er weinig percelen zijn waarvan binnen drie weken kan worden geleverd. Er wordt gezocht naar percelen die kunnen worden gerooid.

Weinig vraag van Belgische spoelerijen

Aan de andere kant is de vraag van Belgische spoelerijen niet heel groot; zij draaien in een rustiger tempo dan andere jaren in deze periode. Het hogere prijsniveau, ook van het transport, maakt dat de peen te duur is voor export, waardoor er minder peen weggaat. Andere jaren werd meer gespoeld om containers te vullen. Zowel de vraagkant als de aanbodzijde is rustig.

Opbrengsten in zuiden van Nederland vallen tegen

Waar het kan, wordt de peen rustig gerooid. De opbrengsten vallen in het zuiden van Nederland door de droogte en hitte van deze zomer meer tegen dan in de Flevopolder. Er wordt voor komend weekend wisselvallig weer afgegeven en voor telers moeten blijken of het weer gunstig uitvalt om te rooien of niet.

Bio-peen

De handel in bio-peen is een tijdje rustig geweest, maar de afzet loopt ondertussen goed en prijzen stijgen. De beurs in Emmeloord noteert deze week voor biologische peen € 1,50 hoger op € 30 tot € 37 per 100 kilo.

Prognose: hoog prijsniveau peen.

Meer prijsinformatie over peen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer