Weinig prijsbeweging op graanmarkt

11-12-2019 | |

De prijzen op de graanmarkt zijn deze week rustig.

Ondanks het verschijnen van het Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA). Het USDA verhoogde de wereld eindvoorraad 2019-’20 voor tarwe met 1,2 miljoen ton naar 289,5 miljoen ton. Dat komt voornamelijk door een lager verbruik.

Nieuwe aankopen van Egypte

Tarwe-exportcijfers vanuit de Verenigde Staten vallen wat tegen, mede omdat het lastig is voor Amerikaanse tarwe om concurrerend te zijn op het wereldtoneel. Nieuwe aankopen van Egypte konden begin deze week de markten niet in beweging brengen. Egypte heeft 355.000 ton tarwe gekocht, waarvan 120.000 ton van Franse oorsprong. Dat is gunstig voor de EU-afzet. De maaltarwenotering op de termijnmarkt in Parijs beweegt amper en stond dinsdag 10 december op € 183 per ton. De graanmarkt is afwachtend met weinig impulsen die de markt beïnvloeden.

Onzekerheden

Op de Franse markt zijn wat onzekerheden door transportstakingen. Veel treinen rijden niet door een tekort aan machinisten en dat kan bij sommige fabrieken problemen met de levering veroorzaken. Tot dusver heeft de EU bijna 12 miljoen ton tarwe afgezet en ruim 3,5 miljoen gerst. Dat is respectievelijk 63% en 48% meer dan vorig seizoen.

Minder Franse tarwe ingezaaid

Het Franse landbouwministerie heeft bekendgemaakt dat de aanplant van zachte tarwe 4,7 miljoen hectare lager uitkomt dan vorig seizoen. Dat is 4,8% minder dan vorig seizoen en een daling van 5,6% ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. De zware neerslag van dit najaar zorgt voor lagere opbrengsten. En vanaf begin deze maand houdt de regen aan in de kustgebieden, waardoor de problemen groter worden.

Prognose: redelijk stabiele prijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer