Weinig uienafzet bij fors hogere prijzen

02-02 | |
De uien die zijn verkocht worden redelijk vlot opgehaald. - Foto: Ruud Ploeg
De uien die zijn verkocht worden redelijk vlot opgehaald. - Foto: Ruud Ploeg

De uienhandel is momenteel best bijzonder. De stemming bij de telers is goed. Telersprijzen op de beurs stijgen naar € 55 voor gele zaaiuien 60% grof.

Voor de langere termijn zijn zaken gedaan tussen € 60 en € 70 per 100 kilo. Het is een spannende tijd, want waar gaan de prijzen naartoe? Telersprijzen staan steeds vaster en hoger. Meestal stijgen de prijzen pas aan het eind van het seizoen zo fors. Verwerkers en sorteerders die voornamelijk voor de retail uien verwerken, willen zich beter indekken om hun klanten te blijven leveren.

Alleen vaste afnemers uien bediend

De baalprijzen stijgen niet. Er is nu ook niet een heel duidelijke baalprijs, want er worden eigenlijk geen zaken gedaan. Grotere verwerkers kunnen het personeel niet zomaar naar huis sturen of elders inzetten, waardoor alleen vaste klanten worden bediend met uien. Kleinere verwerkers zijn flexibeler, degenen zonder voorraad doen het rustig aan tot niets.

Er worden nu geen uien aangeboden om de baalprijs omhoog te krijgen. Dat is best bijzonder, want in de uienwereld is het vaak veel voor weinig. Nu is het weinig voor veel.

De uien die zijn verkocht worden redelijk vlot opgehaald. De gang zit er goed in wat dat betreft. Het lijkt erop dat de laatste cellen met vrije uien op beginnen te raken, maar hoeveel vrije uien er precies zitten weet niemand.

Afrika haakt af in uienexport

De export verloopt moeizaam. Afrikaanse landen beginnen steeds meer af te haken, wat normaal is voor de tijd van het jaar, maar dus ook merkbaar in de afzetvolumes. De overzeese afzet is niet groot en de handel op Europa gaat ook niet heel soepel op het huidige prijsniveau.

Het bewaarrisico wordt wel groter naar mate het seizoen vordert. Het gevaar voor telers is dat als de baalprijs niet gelijkmatig mee stijgt met de telersprijs, dat verpakkers scherper tarreren.

Prognose: prijsstijging.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer