Voor de feestdagen willen onder andere supermarkten extra voorraad, waardoor verwerkers en sorteerders meer werk hebben.
Verwerkers hebben de afgelopen weken goed ingekocht, waardoor weinig handel is gedaan. De beurs in Emmeloord houdt de laatste uiennoteringen (geel en rood) in 2019 gelijk. Vochtige uien die niet voldoen aan de droog uit de schuur notering worden niet meegenomen in de notering. Er gaan mindere uien naar Polen. De onderkant van de markt ontstaat door uien die na de regen zijn gerooid en deze uien gaan tussen € 7 en € 10 per 100 kilo weg. Prijsniveau hangt sterk van grofte en de kwaliteit af. Polen neemt daarnaast ook betere kwaliteit uien af voor hogere prijzen.
Verwerkers betaalden afgelopen weken liever wat extra voor goede uien, dan dat ze met donkere uien blijven zitten nadat Afrika de grens sluit. Het wordt voor exporteurs die op Afrika zitten na de jaarwisseling wat krapper in afzet. Ivoorkust vraagt al minder uien en Senegal sluit waarschijnlijk 15 januari de poort voor importuien. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe vast deze datum staat. Vooralsnog gaat er deze week een boot weg en begin januari staat er ook één gepland.
Verder vooruitblikkend op de tweede helft van het afzetseizoen zijn er voor januari wel wat lichtpuntjes. Azië lijkt nog wel aan de markt te blijven. En naar verwachting sijpelt het ook wel in februari door tot dat er nieuwe oogsten komen in het zuidelijk halfrond die goedkopere uien opleveren dan de Nederlandse uien. Volume technisch gaat het vooralsnog prima.
Prognose: stabiele prijzen.
Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt