Weinig uienhandel voor levering na januari

02-01-2020 | |
Foto: Hans Banus
Foto: Hans Banus

De handel in uien is rustig. De voorraden zijn voldoende.

De afgelopen weken hebben sorteerders en verpakkers goed ingekocht op levering januari. Hierdoor zijn voorraden voldoende en voor de periode na januari wordt de kat uit de boom gekeken. De twee belangrijkste kartrekkers van de afgelopen periode, Ivoorkust en Senegal, vallen de komende weken af. Ivoorkust is al iets minder aan de markt en voor Senegal wordt volgende week een voorlopig laatste boot geladen in de haven van Vlissingen. Het is een beetje spannend wat de vraag daarna gaat doen. Blijft India aan de markt? In India is men bezig met eigen oogst. Er zijn nog uien onderweg naar Azië en vanuit die regio wordt daarom eerst afgewacht voordat nieuwe bestellingen worden doorgezet.

Prijzen Emmeloord stabiel

De uienprijzen op de beurs in Emmeloord blijven voor de eerste notering van het nieuwe jaar stabiel. Voor gele zaaiuien 30% grof staat 2 januari 2020 € 12 tot € 15 per 100 kilo op het bord. En voor gele zaaiuien 60% grof is dat € 12 tot € 15,50 per 100 kilo. De baalprijzen staan deze week ook stabiel op € 21 per 100 kilo. Dat komt omdat veel uien voor Afrika zijn verkocht. Het is afwachten wat de prijs daarna gaat doen. Als verwerkers later in januari minder te doen hebben, dan kan er prijsdruk ontstaan.

De notering voor rode uien is ook stabiel op de beurs in Emmeloord. De extra vraag naar rode uien is weg, omdat India minder vraagt.

Mindere kwaliteit naar Polen

De kwaliteit van de uien is prima voor de tijd van het seizoen. Veel laatste partijen die na de neerslag zijn gerooid, zijn minder van kwaliteit. Maar er ligt een goede afzet door de industrie in Polen. Die pakt de onderkant van de markt weg en die vraag blijft goed doorlopen is de verwachting.

Prognose: stabiel tot lagere prijzen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer