Skip to content

Weinig verandering in gezond aanbod in supermarkten

Sinds 2020 zijn er weinig stappen genomen door supermarkten om de voedselomgeving gezonder te maken. Dat blijkt uit een onderzoek van Questionmark, een ngo die een gezondere levensstijl propageert.

Afbeelding premium

In 2020 was Coop nog voorloper in gezonde voeding, maar de keten heeft net als Dirk in de afgelopen jaren weinig verbetering geboekt, volgens Questionmark. - Foto: ANP

Sinds 2020 zijn er weinig stappen genomen door supermarkten om de voedselomgeving gezonder te maken. Dat blijkt uit een onderzoek van Questionmark, een ngo die een gezondere levensstijl propageert.

In hun tweede editie van de Superlijst Gezondheid vergroten Ekoplaza en Lidl de afstand ten opzichte van andere supermarkten. Aldi, Jumbo, Coop Albert Heijn en Plus zijn de achterlopers en Dirk krijgt een plaats in een middenmoot. In 2020 stonden Dirk en Coop nog in de voorlopers categorie, maar hebben de afgelopen jaren weinig verbetering geboekt volgens Questionmark.

Grote verschillen

Lidl en Ekoplaza scoren goed doordat de eerste super duidelijke doelstellingen heeft gebaseerd op het Preventieakkoord en de tweede het aandeel producten uit de Schijf van Vijf-producten in de reclamefolder heeft vergroot (van 19 naar 30%). Jumbo en Dirk hebben kleine verbeteringen gemaakt om gezonde voeding te promoten, zo biedt Jumbo gratis fruit aan voor kinderen en biedt Dirk geen ongezonde producten meer aan bij de kassa. De overige supermarkten hebben ‘weinig of geen meetbare’ verbeteringen doorgevoerd. Aldi, Lidl, Jumbo en Plus hebben in vergelijking met 2020 minder gezonde aanbiedingen gehad.

Preventieakkoord

In 2018 is een Preventieakkoord gezonde voeding gesloten waarin is afgesproken dat de retail actief probeert consumenten te bewegen tot gezonde keuzes in de supermarkt. In het onderzoek worden supers vergeleken op assortiment, vindbaarheid, promoties en doelstellingen die supermarkten voor zichzelf gesteld hebben en de voortgangsrapportage hierop. Uit de nieuwe Superlijst Gezondheid blijkt dat de verschillen groot blijven.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin