Weinig vraag op aardappelmarkt

20-02 | |
Zolang de industrie aardappelen koopt, voelt de markt vast aan. - Foto: Jan Willem Schouten
Zolang de industrie aardappelen koopt, voelt de markt vast aan. - Foto: Jan Willem Schouten

De termijnmarktnotering voor aardappelen staat op een lager niveau dan de fysieke markt. Op korte termijn is de verwerkende industrie goed ingedekt.

De afgelopen weken zijn in West-Europa redelijk wat aardappelen gekocht. De Nederlandse industrie is nu niet heel actief. De Belgische vraag lijkt leidend te zijn. Maar het Belgische Belgapom veranderde de stemming vrijdag 17 februari van vast naar stabiel. Het hield de Fontane notering gelijk op € 30 per 100 kilo. Het Duitse Reka liet 17 februari ook alle noteringen onaangetast. PotatoNL noteert maandag 20 februari redelijk stabiel. Zowel voor fritesgeschikt categorie 1 als 2 is aan de bovenkant iets hoger genoteerd.

Evenwicht op fysieke aardappelmarkt

Vooralsnog is de fysieke markt in evenwicht en dat houdt de prijzen goed op zijn plek. Als de vraag minder wordt kan prijsdruk ontstaan, maar zolang de industrie aardappelen koopt, voelt de markt vast aan.

Aardappelverwerkers gaan voor seizoen 2022-‘23 vanuit dat het seizoen vroeg van start kan gaan. Vooralsnog zijn de weersomstandigheden gunstig om begin maart de eerste vroege aardappelen te poten. Hierdoor wordt vanuit de industrie geen reden gezien om prijzen aan het eind van het seizoen op een hoger niveau weg te zetten dan de huidige marktprijzen. De verwachtingswaarde op de termijnmarkt laat dat zien en is negatief.

Minder vertrouwen op lange termijn

De aardappelnotering op de termijnmarkt in Leipzig wist het niveau van € 30 per 100 kilo (april 2023) – dat begin deze maand werd aangetikt – dus niet vast te houden. Afgelopen vrijdag stond het april 2023 contract op € 29,30 per 100 kilo. Maandag 20 februari sloot de notering met € 29.

Prognose: stabiel tot lagere prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer