Doorgaan naar artikel

Weinig vrouwen, wel in de top

De lijst met meest invloedrijke personen in de food- en agrisector telt vooral mannen.

Carola Schouten op positie 3 in de FoodAgriTop50, vorig jaar had de demissionair landbouwminister de koppositie. Foto: Roel Dijksta.

Carola Schouten op positie 3 in de FoodAgriTop50, vorig jaar had de demissionair landbouwminister de koppositie. Foto: Roel Dijksta.

Nee, inclusief kun je de FoodAgritop50 editie 2021 niet noemen. De lijst met meest invloedrijke personen in de food- en agrisector telt toch vooral mannen; witte mannen met een spoortje grijs.

Op de lijst staan slechts elf vrouwen. Vier ervan staan in de top 10. Met een licht cynisch ondertoontje zou je kunnen zeggen: áls ze meedoen, doén ze ook mee! Maar serieus: het aantal vrouwen aan de top is natuurlijk veel te klein. Het ‘glazen plafond’ blijkt maar moeilijk te doorbreken. Ook in de foodsector waar veel vrouwen werken en klant zijn. Het zijn belangrijke beslissers.

Onder Van Egmond steeg het marktaandeel voor het tweede jaar op rij, ergens boven de 35%

CEO Marit van Egmond van Albert Heijn voert de FoodAgriTop 50 aan. Vorig jaar nog op plek 3 klimt zij naar de koppositie. Zij verwisselt de plek met demissionair minister Carola Schouten. Onder Van Egmond steeg het marktaandeel voor het tweede jaar op rij, ergens boven de 35%. Zij ontwijkt elke vraag over cijfers. De grootgrutter pakt als marktleider het initiatief in gevoelige dossiers als dierenwelzijn, milieu én prijs. Albert Heijn loopt in die aanpak voor op de concurrenten Jumbo, Lidl of Superunie.

Schouten op positie 3 dus. De lijst is geen populariteitsranking. De bewindsvrouw zou verder naar beneden zijn gekukeld. Zij drukt wel een belangrijk stempel op de keten. Schouten is ook de ‘stikstofminister’ van Rutte III. Dit dossier zit muurvast.

Foodsector

De lijst telt opvallend veel nieuwkomers: 22 in totaal. Het is bijna de helft! Voor een deel heeft dit te maken met de opzet. Vorig jaar doopten wij de lijst al om in FoodAgriTop50, omdat de foodsector het heft in handen neemt. De retail voorop, maar met de trend in foodservice wordt de invloed van deze branche groter.

22 personen in de top 50 zijn nieuwkomers

Frans Timmermans is de hoogste nieuwkomer. De ‘klimaatpaus’ van Europa is ambitieus. Zijn stempel op de keten is met alle plannen voor het biologische pakket en de klimaatdoelen merkbaar. Hoog scoren ook Hanneke Faber (Unilever), Adriaan Figee (Beyond Meat), Michel Muller (Picnic), Michele Boudrie (McDonald‘s) en Saïd BelHassan (Superunie).

Voorzitter van FrieslandCampina

Nieuwkomers betekent ook afvallers, ook 22 dus. De meest opvallende is Frans Keurentjes, vorig jaar nog op plek 5. De voorzitter van FrieslandCampina legde zijn functie neer, iets eerder dan gepland. Zijn opvolger Erwin Wunnekink hield het maar een paar maanden vol. Opvolger twee Sybren Attema moet zich nog laten gelden. Nee, 2021 is nog niet het beste jaar van de jubilerende coöperatie. Tot de afvallers behoren ook politici. Jaco Geurts (CDA), Helma Lodders (VVD) en Jan Cees Vogelaar. Vogelaar kwam niet in de Kamer. Hij moest het afleggen tegen Caroline van der Plas (BBB). De rol van Vogelaar lijkt uitgespeeld, al weet je het met hem nooit.

Verbinding zoeken

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak, in de nieuw rol klimt hij dertien plaatsen, geniet nog niet overal de steun, maar hij durft wel stelling te nemen in belangrijke dossiers. Hij zoekt ook verbinding, daar wel zijn tegenpool Mark van den Oever van Farmers Defence Force nog steeds de confrontatie zoekt. De vraag is hoe lang hij dit in de nieuwe werkelijkheid volhoudt.

Snel delen

Image
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin