Skip to content

Wekelijks 2 ons vlees voor vrouwen

Als vrouwen puur plantaardig gaan eten, ook wel hip ‘vegan’ genoemd, dan wordt het lastig om alle belangrijke nutriënten binnen te krijgen.

Opinie
Food
Vlees voor vrouwen premium

Foto: Canva

Vrijwel alle voedingswetenschappers zijn het erover eens. We mogen meer plantaardig eten. Niet alleen voor onze eigen gezondheid, maar ook voor die van de planeet. Hoe plantaardig jouw eetpatroon eruit zou moeten zien? Daarover verschillen die voedingswetenschappers wel van mening.

Vlees, met name rood vlees, heeft een behoorlijk mannelijk imago. ‘Echte’ mannen eten vlees! Je hebt gemakkelijk het beeld voor je van de man in de oertijd die op een mammoet jaagde. Met gevaar voor eigen leven kon hij zo de hele stam van eten voorzien. Hij verdiende dan ook het beste stuk vlees. Dat vertaalt zich nu in de man die de barbecue opstookt en zijn gezin en vrienden voorziet van geschroeid vlees.

Vrouwen eten minder dan mannen

Nu wil ik het eigenlijk niet over mannen en hun vlees hebben. Want mannen kunnen dan wel heel erg van hun stukje vlees houden, vrouwen hebben het veel harder nodig. De gemiddelde vrouw hoeft minder te eten dan een man om zichzelf van energie te voorzien. Dat heeft voor- en nadelen. Een vrouw ‘belast’ bijvoorbeeld de planeet daardoor al minder dan een man. Maar dat terzijde.

Omdat vrouwen minder eten dan mannen, betekent het dat wát ze eten een relatief grotere hoeveelheid voedingsstoffen moet bevatten. Je zou ook kunnen zeggen dat hun voedsel een grotere nutriëntendichtheid moet bevatten. En daar zit het probleem dat ik wil aanstippen.

EAT-Lancet-voedingspatroon

Want als vrouwen puur plantaardig gaan eten, ook wel hip ‘vegan’ genoemd, dan wordt het lastig om alle belangrijke nutriënten binnen te krijgen. Het duurzame EAT-Lancet-voedingspatroon bevat voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd (tussen 15 en 49 jaar) maar 55% van de aanbevolen hoeveelheid ijzer. En ook zink en B12 liggen onder de aanbevolen hoeveelheden, maar dit is minder alarmerend dan de lage hoeveelheid ijzer.

IJzertekort

Daarnaast bevat dit eetpatroon door de grote hoeveelheid peulvruchten en noten mogelijk veel fytine, wat de opname van ijzer en zink belemmert. Kortom: dit duurzame eetpatroon is niet optimaal voor de vrouwelijke gezondheid. Een ijzertekort is een belangrijke oorzaak van vermoeidheid en bloedarmoede; bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, doordat ze bloed verliezen als ze ongesteld zijn, en vrouwen die zwanger zijn of die borstvoeding geven, hebben een grotere kans op een ijzertekort. Wanneer ze dan met de voeding ook nog suboptimaal ijzer binnenkrijgen, wordt de kans op een ijzertekort zeer groot.

Dagelijks aanbevolen hoeveelheid rood vlees voor vrouwen

Waar ik dus voor zou willen pleiten, is dat we met z’n allen meer plantaardig gaan eten. Maar dat we de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 14 gram rood vlees voor vrouwen verdubbelen. Vlees levert goed opneembaar ijzer, vitamine B12 en zink.

Natuurlijk kun je ijzer ook uit andere voedingsmiddelen halen. Net als B12 en zink. Maar wanneer je de nutriëntendichtheid afzet tegen de hoeveelheid energie die de voeding van vrouwen moet bevatten, dan is de keuze voor wekelijks 2 ons vlees een verstandige keuze!

Snel delen

Yneke Kootstra

Voedingskundige en directeur Academie voor Leefstijl en Gezondheid

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin