Doorgaan naar artikel

Welkom dipje in aanbod vleeskuikens

De vleeskuikenmarkt ligt er de komende week net even anders bij dan de afgelopen weken. Foto: Lex Salverda premium

De vleeskuikenmarkt ligt er de komende week net even anders bij dan de afgelopen weken. Foto: Lex Salverda

Het is een opvallende mutatie: de Barneveldse notering had vorige week een prijsval van € 0,02 per kilo en maakte deze de volgende week weer goed. De notering stijgt € 0,02 naar € 1,11 tot € 1,13 per kilo levend gewicht.

Het is geen besluiteloosheid, geen verkeerde inschatting en ook geen vergissing. De markt ligt er de komende week net even anders bij dan de afgelopen weken. Waar er de afgelopen weken druk op de ketel stond, is de markt volgende week juist vrij leeg.

Vakantieseizoen

Het is het midden van het vakantieseizoen. Dan hebben slachterijen minder personeel, maar het is vooral rustiger in de vleesverkoop door de vakanties. Daarnaast is het momenteel koel, maar kan het hartje zomer ook tropisch warm zijn. Dan gelden hitteprotocollen, die vervoer en slacht van kuikens beperken. Het zijn allemaal redenen voor slachterijen om op te anticiperen met strakke planningen. Ze plannen dan liever wat minder dan teveel kuikens in. En dan kan ook een dip in de aanvoer ontstaan. Dat is wat volgende week gebeurt.

Normaal worden dergelijke schommelingen opgevangen omdat slachterijen onderling kuikens ruilen. Volgende week is het aanbod bij alle slachterijen zo beperkt dat zelfs de ruilhandel beperkt is.

Die krapte op de markt voor levende kip veroorzaakt geen paniek. Verkoopafdelingen van slachterijen zijn juist blij dat er wat minder volume van de band rolt. Het vermindert de druk in de afzetmarkt.

Contractnoteringen blijven dalen

Waar het dipje in de aanvoer op de spotmarkt direct in de prijs tot uiting komt, is dat bij de contractnoteringen niet het geval. Dat er minder kip zit geeft een rem op de daling van de contractprijs, maar het kan niet voorkomen dat de dalende trend zich voortzet. Deze week zakt de VCN driekwart-cent en dalen de slachterijnoteringen één tot anderhalve cent. Volgende week is die druk wellicht iets minder, maar niet weg. Dat is ook te zien aan de Belgische ABC-prijs. Die verliest opnieuw een cent en komt daarmee op € 1,19 per kilo levend gewicht. Ook van de Nederlandse slachterijnoteringen worden lichte minnen verwacht.

Prognose: prijsdruk

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jacco Keuper

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin