Doorgaan naar artikel

Welzijnsvriendelijk vlees voor nog meer Duitsers

Meer ruimte is een van de criteira in het programma Initiative Tierwohl. - foto: Hans Banus

Meer ruimte is een van de criteira in het programma Initiative Tierwohl. - foto: Hans Banus

Het Duitse welzijnskeurmerk Initiative Tierwohl staat aan het begin van een nieuwe fase. Het label wordt meer aan de markt overgelaten en wordt ook herkenbaar voor de consument. De bedoeling is uiteindelijk dat nog meer varkens en kippen profiteren van extra dierenwelzijn.

Het private, Duitse welzijnskeurmerk voor vlees gaat vanaf 2021 zijn derde fase in. Initiative Tierwohl (ITW) zoals het programma heet, bestaat dan zes jaar. De hoofdlijnen van het programma voor periode 2021-2023 zijn bekend. Er staan enkele flinke veranderingen op stapel. Dit betreft de wijze van financiering van het extra dierenwelzijn en de herkenbaarheid van het keurmerk voor de consument.

Herkenbaarheid

Vanaf medio 2021 is het voor consumenten die varkensvlees kopen direct duidelijk of het van een Tierwohl-bedrijf stamt. Er komt namelijk een label op de verpakking. In de afgelopen vijf jaren dat het programma bestaat, ontbrak een label, zodat ITW-varkensvlees niet herkenbaar is in het schap. Daar kwam regelmatig kritiek op van diverse partijen in de keten, inclusief de boeren.

Marktwerking

ITW wordt ook langzaam maar zeker aan de markt overgelaten. De rekening voor meer dierenwelzijn komt dan explicieter bij de consument te liggen.

Er wordt begonnen met de vergoeding die boeren krijgen voor extra dierenwelzijn voor hun vleesvarkens. De acht deelnemende supermarkten zijn vanaf volgend jaar verplicht een wezenlijk percentage van hun verse varkensvlees van ITW-bedrijven te betrekken en daarvoor een prijstoeslag te betalen aan de slachterij. De vleesvarkenshouder beurt zijn welzijnsbonus dan direct van de slachterij. De toekomstige bonus staat vast en is € 5,28 per vleesvarken. De huidige praktijk is dat de supermarkten geld in een fonds storten voordat vervolgens wordt uitgekeerd aan de boeren.

Overgangsregeling

Voor de zeugenhouders komt er een overgangsregeling. Zij krijgen hun welzijnsbonus nog direct van ITW. Daarin storten slachterijen 2 cent per kilo vlees. Dat komt neer op zo’n € 30 miljoen op jaarbasis.

Vers vlees standaard

Initiative Tierwohl heeft voor varkensvlees een marktaandeel van 24%. Voor pluimveevlees is het percentage 70. De varkens en kippen komen van 6.700 veehouderijen. Met de aanpassingen wil de stichting ITW meer consumenten overhalen ITW-vlees te kopen. Het is de bedoeling dat in 2021vers vlees met dit label de standaard wordt bij de deelnemende supermarkten. Dan kunnen dus ook meer boeren deelnemen aan ITW. Dat is precies wat de directeur Alexander Hinrichs van ITW beoogt, zo is te lezen in het Duitse Wochenblatt. Iedere Duitse consument moet de keuze hebben voor welzijnsvriendelijk geproduceerd vlees, dat ook betaalbaar is.

Snel delen

Kees van Dooren
Kees van Dooren

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin