Doorgaan naar artikel

WER: boer ontvangt minder, consumentenprijs stabiel

Geüpdatet op:
Politiek & Beleid
Nieuws
De prijzen die boeren van hun product kregen ging omlaag, terwijl de consumentenprijzen juist iets omhoog gingen. - Foto: ANP

De prijzen die boeren van hun product kregen ging omlaag, terwijl de consumentenprijzen juist iets omhoog gingen. - Foto: ANP

Boeren hebben in coronatijd fors minder geld gebeurd voor hun landbouwproducten.

Alleen de prijs voor tarwe is hier een uitzondering op. Door een grote vraag naar tarwe om voorraden weer aan te vullen lag de prijs in mei 3% hoger dan in maart en 15% hoger dan in augustus 2019, het begin van het verkoopseizoen. Anderzijds zijn de voedselprijzen voor consumenten nagenoeg stabiel gebleven. Dat blijkt uit de voedselprijsmonitor van Wageningen Economic Research (WER) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Fors lagere prijzen

Aardappeltelers hebben in de maanden april en mei de prijs het meest zien zakken. De vrije aardappelprijs zakte – onder druk van grote voorraden fritesaardappelen – met 60%. Varkenshouders zagen de prijs gemiddeld met 24% dalen, vooral omdat varkens tijdelijk niet afgeleverd konden worden vanwege sluiting of beperkt slachten van getroffen slachterijen.

Pluimveehouders

De prijzen van eieren daalden in april en mei met 11%, ondanks een grote vraag van supermarkten. Leghennenhouders zagen dat de eieren vaker opgehaald werden door het pakstation. Er was kritiek dat de prijsnotering de actuele marktsituatie niet goed zou weergeven. Ook de markt voor reguliere vleeskuikens ging gebukt onder de coronacrisis. In de maand mei lag de prijs ruim 6% lager dan die in twee maanden daarvoor.

9% minder voor melk

Melkveehouders hebben in de maand mei 9% minder gekregen voor hun melk. Volgens WER volgen de dalingen in het voorjaar een normaal seizoenspatroon, maar ligt de gemiddelde zuivelprijs in de eerste vijf maanden van dit jaar wel 5% lager dan in diezelfde periode van 2017-2019. Vleesveehouders zagen de prijs van rundvlees in twee maanden tijd (maart-mei) met ruim 13% dalen, wat volgens WER het laagste niveau sinds eind 2016 is.

Prijzen voor consument stabiel, alleen varkensvlees iets goedkoper

De prijs van brood, eieren, kippenvlees en vers fruit zijn voor consumenten in april en mei nauwelijks veranderd. De prijzen van zuivel en rundvlees stegen licht, met 1%. Daarmee heeft de consumentenprijs van zuivelproducten in april en mei een recordhoogte van 113 punten bereikt in de WER-prijsindex (2015 = 100 punten).

De prijs van tafelaardappelen steeg met 2%, terwijl groente 3% duurder werd. Alleen de prijs voor varkensvlees is in deze periode gedaald, met 2%. Dat is nog wel 10% boven de prijs van vorig jaar.

Snel delen

Image
Stefan Essink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin