Doorgaan naar artikel

Wereld heeft tekort aan suiker

Het is voor het eerst in vier jaar dat de productie van suiker kleiner uitvalt dan het verbruik.

Geüpdatet op:
Akkerbouw
Nieuws
Foto: Roel Dijkstra

Foto: Roel Dijkstra

De wereld heeft dit seizoen 2019-2020 een klein tekort aan suiker. Het is voor het eerst in vier jaar dat de productie van suiker kleiner uitvalt dan het verbruik. Het wereldwijde suikerverbruik bereikt een nieuw record.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) schat de suikerproductie op 174 miljoen ton. Dat staat in een rapport over de suikermarkt. Dat is bijna 6 miljoen ton minder dan vorig seizoen. De consumptie neemt toe naar 175 miljoen ton. Dat is nog nooit zo hoog geweest.

Lagere suikerproductie in India en Brazilië

Het USDA gaat uit van een kleinere suikerproductie, vooral omdat India een kleiner areaal suikerriet heeft. Bovendien vallen de hectareopbrengsten daar tegen. India en Brazilië zijn de grootste suikerproducenten in de wereld met elk een productie van ruim 29 miljoen ton. Ook Brazilië gaat minder suiker produceren. Dat komt omdat de productie van ethanol aantrekkelijker is dan die van suiker, vanwege de lage suikerprijs.

Iets hogere suikerproductie in EU

Op de derde plaats van de wereldranglijst staat de Europese Unie. Voor de EU gaat het USDA uit van een productie van 17,9 miljoen ton suiker. Dat is slechts een fractie meer dan in het gortdroge 2018, toen veel bieten zwaar te lijden hadden van het tekort aan neerslag.

Grote suikervoorraden

Doordat de wereld een paar jaar achter elkaar meer suiker heeft geproduceerd dan verbruikt, zijn grote voorraden ontstaan. Aan het eind van dit seizoen zijn die gekrompen naar bijna 50 miljoen ton, de kleinste voorraad in drie jaar. De krimp van de voorraad ondersteunt de suikerprijs, want hoe groter de voorraad des te meer tegenvallers in de productie kunnen worden opgevangen. Begin dit jaar noteerde het eerstaflopende termijncontract voor suiker op de termijnmarkt in Londen rond $ 330 per ton. Nu is dat $ 10 hoger.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin