Doorgaan naar artikel

Wereld kan steeds meer suiker raffineren

De capaciteit om suiker te raffineren is de laatste 10 jaar hard gegroeid.

Foto: BELGA premium

Foto: BELGA

De capaciteit om suiker te raffineren is de laatste 10 jaar hard gegroeid.

Volgens de International Sugar Organization (ISO) is van 2010 tot en met 2020 de raffinagecapaciteit met 16,6 miljoen ton gegroeid. Er is ongeveer 1,6 miljoen ton aan raffinagecapaciteit verloren gegaan, waardoor er netto 15 miljoen ton ruwe suiker per jaar méér kan worden geraffineerd dan in 2010, meldt de Belgische bietentelersvereniging CBB in haar ledenblad.

Tragere groei

Wereldwijd wordt per jaar ruim 170 miljoen ton suiker verbruikt. Tussen 2000 en 2010 groeide de raffinagecapaciteit met 18 miljoen ton. De groei gaat in het tweede decennium van deze eeuw dus trager dan in het eerste decennium, concludeert de ISO. Bij raffinage wordt van ruwe suiker geraffineerde suiker gemaakt, dat een grondstof is voor de voedingsindustrie.

Capaciteit in Europa gedaald

De ISO constateert dat de capaciteit in Europa is gedaald. Na de afschaffing van de suikerquotering in de EU op 30 september 2017, groeide de productie van bietsuiker erg sterk. Daardoor daalde de suikerprijs en dat maakte de raffinage van geïmporteerde ruwe rietsuiker onrendabel voor de Europese raffinaderijen.

Groei

Dit in tegenstelling tot de capaciteit in het Midden-Oosten, Noord-Afrika, het Verre Oosten, India, Canada en de VS. Het Midden-Oosten en Noord-Afrika kenden de sterkste groei. Tussen 2010 en 2020 is in die regio een extra raffinagecapaciteit gerealiseerd van 6 miljoen ton. In het Verre Oosten kwam er 4,4 miljoen ton bij, in India 4,2 miljoen ton en in Noord-Amerika bedroeg de groei 1,1 miljoen ton.

Oman

Het sultanaat Oman start dit jaar met de bouw van de eerste suikerraffinaderij in het land. Deze raffinaderij wordt ondersteund door een projectontwikkelaar uit de Verenigde Arabische Emiraten. De jaarlijkse productiecapaciteit wordt geraamd op 700.000 ton witte suiker en kan achteraf uitgebreid worden tot 1 miljoen ton.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin