Doorgaan naar artikel

Wereld teelt minder GMO-gewassen

Geüpdatet op:
Akkerbouw
Nieuws
Foto: Canva

Foto: Canva

Het areaal genetisch gemodificeerde gewassen (GMO) in de wereld is in 2019 iets gekrompen naar 190,4 miljoen hectare. Dat is een daling van 0,7% ten opzichte van 2018, blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van de ISAAA, een organisatie die biotechnologie bij planten wil stimuleren.

De ISAAA schrijft de daling toe aan de verzadiging van het GMO-areaal in landen als de VS, Brazilië, India, Canada en Argentinië. In deze landen zijn veel transgene variëteiten sojabonen, mais, katoen en koolzaad toegelaten voor de teelt. In Argentinië bestond vorig jaar bijna 100% van het areaal van deze gewassen uit transgene varianten. In de VS is deze verzadiging gestegen naar 95%, in India en Brazilië naar 94% en in Canada naar 90%.

GMO-soja

In deze vijf landen stond vorig jaar 91% van het wereldwijde GMO-areaal. Volgens de ISAAA heeft een krimp van het areaal mais, sojabonen of katoen in die landen daardoor veel effect op het wereldareaal aan GMO-gewassen. Vorig jaar werd 4% minder GMO-soja geteeld dan in 2018.

In 1996 zijn voor het eerst GMO-gewassen geteeld in de wereld op een areaal van 1,7 miljoen hectare. Daarna groeide de oppervlakte ieder jaar tot een record van 191,7 miljoen hectare in 2018. Sinds 1996 was er alleen in 2015 en 2019 sprake van een areaalkrimp.

In de EU kromp het areaal GMO-gewassen in 2019 met 7,5% naar 111.883 hectare. In de EU mag alleen een bepaalde soort GMO-mais worden geteeld die bestand is tegen de maisstengelboorder. Deze mais wordt alleen in Spanje (107.130 ha) en Portugal (4.753 ha) geteeld.

Van alle GMO-gewassen in de wereld bestaat 48% uit sojabonen. Daarna volgen mais (32%), katoen (14%) en koolzaad (5%). GMO is het meest populair in de katoenteelt. Het totale katoenareaal in de wereld bestaat voor 79% uit een transgene variëteit. Bij het areaal sojabonen is het aandeel GMO-soorten 74%. Daarna volgen mais (31%) en koolzaad (27%).

Zowel bestand tegen insecten als onkruidbestrijdingsmiddel

Steeds meer GMO-variëteiten zijn zowel bestand tegen insecten als tegen een onkruidbestrijdingsmiddel, waarbij de plant weerbaar gemaakt kan zijn tegen meerdere herbiciden, zoals glyfosaat, glufosinaat, dicamba en isoxaflutole. Vorig jaar stond op 45% van het totale GMO-areaal een gewas met zo’n gestapelde eigenschap. In 2018 was dat aandeel nog 39%. Volgens het ISAAA worden de variëteiten met een herbicideresistentie steeds meer geteeld door telers die geen grondbewerking willen uitvoeren om het onkruid te onderdrukken. Op 43% van het GMO-areaal staat een variëteit met alleen een herbicideresistentie. Op 12% staat een gewas dat alleen bestand is gemaakt tegen insecten.

Er zijn 29 landen in de wereld waar GMO-gewassen geteeld mogen worden. Daarnaast zijn er nog 42 landen die de import van grondstoffen uit transgene gewassen toestaan, waaronder 26 EU-lidstaten.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin