Wereldwijde aanpak dier- en volksgezondheid

De ministers van Landbouw van de G20 kwamen vorige week bijeen in het Italiaanse Florence. Voor de bijeenkomst was er het Open Forum over duurzame landbouw. - Foto: G20.org
De ministers van Landbouw van de G20 kwamen vorige week bijeen in het Italiaanse Florence. Voor de bijeenkomst was er het Open Forum over duurzame landbouw. - Foto: G20.org

Beleidsmakers en wetenschappers moeten wereldwijd verband leggen tussen dier- en volksgezondheid.

Dat pleidooi hield demissionair landbouwminister Carola Schouten in Florence tijdens de top van landbouwministers van de G20, de 20 belangrijkste economieën wereldwijd.

Schouten gaf Nederland als voorbeeld, waar al in 2011 een structuur bestaat om snel ziektes te signaleren en te bestrijden die van mens op dier of, andersom, van dier op mens kunnen overspringen.

De samenwerking tussen veterinaire en humane sectoren zorgde ervoor dat afgelopen jaar snel maatregelen werden genomen om verspreiding van het Covid-19-virus in de nertsenhouderij te stoppen. Volgens Schouten is samenwerking op politiek departementaal niveau cruciaal, evenals de zogenoemde One Health-aanpak waarbij dierenartsen samenwerken en kennis uitwisselen met humane artsen. Tegelijkertijd moet er een goede uitwisseling zijn tussen beleid en wetenschap, aldus de minister in Florence. De minister riep haar collega’s op tot een wereldwijde aanpak, een Global Action Plan on One Health. “We moeten van elkaar leren en de beste praktijken met elkaar uitwisselen. Dat is in het belang van dieren en mensen, voor onze gezondheid en voor de gezondheid van de generaties na ons.”

Duurzame landbouwsystemen

Schouten bepleitte ook een gezamenlijke aanpak om te komen tot meer duurzame landbouwsystemen. “Nederland zal het belang blijven benadrukken van duurzame voedselsystemen bij de wereldwijde doelen op gebied van klimaat, biodiversiteit en duurzaamheid.”

Nederland organiseert, samen met onder meer de regeringen van Nieuw-Zeeland, Kenia en Colombia, bij de klimaatconferentie in Glasgow in oktober een evenement dat gericht is op een klimaatneutrale veehouderij die eveneens goed is voor de biodiversiteit.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer