Wereldwijde productie van varkensvlees neemt toe in 2023

03-11 | |
In de EU daalt de productie van varkensvlees naar verwachting met 0,4%, nadat dit jaar al gerekend wordt op een vermindering van 4%. - Foto: Canva
In de EU daalt de productie van varkensvlees naar verwachting met 0,4%, nadat dit jaar al gerekend wordt op een vermindering van 4%. - Foto: Canva

De wereldwijde productie van varkensvlees neemt in 2023 met 1% toe tot bijna 111 miljoen ton. In de Europese Unie neemt de productie verder af. Dat staat te lezen in een prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA.

De grootste toename van de productie van varkensvlees is voorzien in China. Het percentage valt wel mee; +2%. De varkensproductie in China is echter zo groot dat het hierbij wel gaat om een toename van 1 miljoen ton naar in totaal 52 miljoen ton. De varkenshouderij in China neemt daarmee bijna 47% van de totale wereldproductie voor haar rekening.

China herstelt van varkenspest

De Chinese varkenshouderij herstelt nog steeds van de varkenspest die het land een aantal jaren geleden zwaar trof. Het herstel brengt de varkensproductie daar volgend jaar weer bijna op het niveau van 2018. Hoge voerkosten nemen de prikkel weg om de productie sneller op te voeren.

Ook in Brazilië (+1,6%), Mexico (+4,6%) en de Verenigde Staten (+0,7%) neemt de productie van vleesvarkens volgend jaar toe, signaleert USDA. Dat de vleesproductie wereldwijd niet sterker toeneemt dan 1% komt door de teruggang in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Productie van varkensvlees daalt in EU

In de EU daalt de productie van varkensvlees naar verwachting met 0,4%, nadat dit jaar al gerekend wordt op een vermindering van 4%. Hoge voerkosten en milieubeperkingen remmen de productie in de EU. De voerkosten zijn ook een drempel bij de Britten. Daarnaast wijst USDA op de teruglopende vraag op de Britse markt.

Lees ook: Europese varkensmarkt boert achteruit

In Brazilië en Mexico neemt de binnenlandse vraag juist nog steeds toe. In Mexico zal de groei van de varkensvleesverkoop op de thuismarkt met 2% wel een stuk kleiner zijn dan de 7% dit jaar en de 13% in 2021. In Brazilië ramen de Amerikanen de consumptiegroei volgend jaar op iets meer dan 1%. Daarnaast is het de verwachting dat de Brazilianen volgend jaar meer varkensvlees (+2,7%) kunnen exporteren.

Export varkensvlees vanuit EU krimpt fors

Het herstel van de varkensvleesproductie in China treft vooral de exportmogelijkheden voor varkensvlees uit de EU. Dit jaar slinkt de EU-export volgens USDA met 22% en volgend jaar gaat die uitvoer volgens de schatting van het ministerie nog eens 3,6% in de min. In 2020 piekte de EU-export nog op bijna 5,2 miljoen ton. Komend jaar voorziet USDA een daling tot onder de 3,8 miljoen ton. Het aandeel van de EU op de wereldmarkt zakt daarmee tot onder de 36%.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer