Wereldwijde productie veevoer daalt met 1,1%

28-01-2020 | |
Veevoeropslag in China. Sinds de uitbraak van Afrikaanse varkenspest is de varkensstapel daar gekrompen en is dus minder voer nodig. - Foto: ANP
Veevoeropslag in China. Sinds de uitbraak van Afrikaanse varkenspest is de varkensstapel daar gekrompen en is dus minder voer nodig. - Foto: ANP

De veevoerproductie wereldwijd daalde afgelopen jaar met 1,07%. Dat is de eerste daling in negen jaar. Dat blijkt uit de Global Feed Survey van Alltech, een Amerikaanse producent van diervoeders. Het totale volume veevoer kwam uit op 1,126 miljard ton.

De daling werd veroorzaakt door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest en daarmee de afname van de varkensvoerproductie in Azië. De productie van varkensvoer wereldwijd daalde met 11%.

De regio die het meeste varkensvoer produceert, blijft Azië-Pacific, maar deze kende met 26% ook de grootste daling. De productie nam het meest af in China (-35%), Cambodja (-22%) en Vietnam (-21%). Hoewel Afrika wat betreft tonnages een kleine speler is in varkensvoer, vertoonde het een stijging van 29% afgelopen jaar.

Nederland in top 10 grootste producenten veevoer

Europa had de leidende positie in voer voor melkvee met 34%, gevolgd door Noord-Amerika (21,8%). Nederland valt binnen de top 10 van landen die het meeste melkveevoer produceren.

De totale productie in Europa bleef redelijk stabiel met een lichte daling van 0,2%. De drie grootste producenten zijn: Rusland, Spanje en Duitsland. In deze landen is varkensvoerproductie het grootste.

Rundveesector gekrompen

De rundveesector werd vorig jaar het hardst geraakt, omdat zowel de melkveesector als rundvleessector respectievelijk 4% en 5% is gedaald. De daling in rundveesector werd gecompenseerd door groei in de leghennenindustrie en aquacultuur.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman
Meer over


Beheer