Doorgaan naar artikel

Werk aan de winkel voor ambtenaren om studies te duiden

Aan ambtenaren de taak om rapporten en studies over voedselproductie te duiden voor beleid. - Foto: Canva/Suwannar Kawila premium

Aan ambtenaren de taak om rapporten en studies over voedselproductie te duiden voor beleid. - Foto: Canva/Suwannar Kawila

Verkiezingen, conferenties en crises halen het beste boven bij belangenorganisaties, ngo’s en actiegroepen. Zij winkelen links en rechts selectief in dossiers, rapporten en studies.

Hun lobbyisten en marketeers bedenken een scherpe strategie. Een goede slogan pakt. Feiten en meningen lopen in dergelijke trajecten nogal eens door elkaar. Vooral ook als een onderwerp op sociale media wordt opgepikt.

De aandacht is veelal gericht op politici. Zij moeten het beleid vaststellen. Achter de schermen doen ambtenaren het voorwerk. Zie hen in de categorie beleidsmakers vooral niet over het hoofd. Zij moeten chocola maken van de persverklaringen, studies en rapporten. En dat valt niet altijd mee. Sowieso groeit de stapel elke dag. Op talrijke punten zijn de adviezen onvolledig, eenzijdig en vooral ook tegenstrijdig.

Voldoende voedsel geproduceerd

Ook deze week weer. Wereldvoedselorganisatie FAO en economie-organisatie Oeso becijferen in hun jaarlijks vooruitblik dat er voldoende voedsel wordt geproduceerd, ook op de middellange termijn. Het is goed nieuws. Voedseltekorten blijven bestaan, maar hebben veelal een andere oorzaak.

Ongeveer tegelijkertijd waarschuwt ngo Oxfam Novib, toch ook opererend op dit terrein, dat de voedselproductie in gevaar komt, als alle plannen voor klimaatbossen worden uitgevoerd. Geen loze kreet, want de aanplant van bomen geldt voor veel bedrijven als een ‘uitweg’ in discussie rondom CO2-uitstoot. Er blijft geen grond voor voedselproductie meer over, stelt de ngo.

Ambtenaren moeten belangen duiden

FAO en Oeso hebben de claim op grond voor boomaanplant niet verwerkt. Tja, wat moet je daar dan weer mee? Ofwel, werk aan de winkel voor het ambtenarenkorps om de belangen te duiden. De uiteindelijke afweging ligt bij de politici. Terecht, zij leggen verantwoording af.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin