Doorgaan naar artikel

Westfort mag weer naar China exporteren, rest wacht af

Exterieur van slachthuis Westfort in IJsselstein. Foto: ANP

Exterieur van slachthuis Westfort in IJsselstein. Foto: ANP

Varkensslachterij Westfort kan weer varkensvlees naar China exporteren. Eind vorige week kwam het verlossende bericht dat het bedrijf het exportcertificaat weer terug heeft.

Westfort liet zich eind juni zelf op de lijst van geschorste bedrijven plaatsen. Ook varkensvleesverwerkend bedrijf Wellink in Lekkerkerk heeft het exportcertificaat teruggekregen en ook Wellink koos er in juni voor om zichzelf te laten schorsen voor de Chinese markt.

Zelfgeschorste bedrijven

De keus van de Chinese overheid om de zelfgeschorste bedrijven weer vrij te geven, komt als een verrassing voor de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). “Blijkbaar maakt China onderscheid bij het verlenen van nieuwe certificaten tussen zelf opgelegde uitsluiting en door China zelf opgelegde uitsluiting. Iets wat wij in ieder geval heel jammer vinden”, stelt Patrick De Leede, woordvoerder van COV.

Vion en Van Rooi Meat

De Vion-vestigingen in Boxtel en Groenlo en Van Rooi Meat in Helmond hebben dus nog geen groen licht vanuit China. Van Rooi Meat geeft aan dat er afgelopen week een audit is geweest en hoopt dat de opgedane bevindingen voor de Chinezen reden zijn om ook voor het Helmondse bedrijf de schorsing op te heffen.

China stelde eind juni importbeperkingen in voor de drie slachterijlocaties na uitbraken van Covid-19 onder personeel. In de tweede helft van mei testten personeelsleden van de Vions-vestiging in Groenlo positief op het coronavirus, later volgden ook bij andere slachterijen positieve testen onder het personeel.

Lees meer over

Snel delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin