De vestiging van Westfort in IJsselstein. - Foto: ANP
Slachterij Westfort heeft concrete plannen om zeugen te gaan slachten in de oude slachterij in Gorinchem.
Als alles meezit, kan het bedrijf tegen het eind van de maand gaan proefdraaien. De plannen om de slachterij weer in werking te stellen ontstonden doordat de nieuwe slachterij in IJsselsteijn tijdelijk niet aan China kan leveren. De China-erkenning gaat op locatieniveau en geldt niet slachterij-breed. De slachterij in Gorinchem heeft de erkenning nog wel.
Slachten van vleesvarkens tijdelijk
Het slachten van vleesvarkens in Gorinchem zou tijdelijk van aard zijn, terwijl het slachten van zeugen structureel wordt. Afhankelijk van de uitkomsten van de proef en een marktverkenning beslist Westfort binnen enkele maanden of en hoe de zeugenslacht eruit gaat zien. Volgens directeur Jaap de Wit is de slachterij technisch al gebouwd op het slachten en verwerken van zware dieren als slachtzeugen.
Kwetsbare slachtzeugenmarkt
De coronacrisis laat volgens De Wit zien hoe kwetsbaar de slachtzeugenmarkt is vanwege de grote afhankelijkheid van Duitsland. Tönnies is veruit de grootste zeugenslachter van Europa en de tijdelijke sluiting ervan heeft de zeugenmarkt doen instorten. Het bedrijf slacht zelf zeugen, maar verwerkt ook zeugenkarkassen uit de rest van Europa. In Nederland is de zeugenslacht de afgelopen jaren nagenoeg verdwenen en is alles gericht op afzet naar Duitsland. Vion slacht nog wel zeugen op de locatie in Groenlo. Tijdens de coronacrisis zijn ook deze zeugen in Duitsland geslacht.
Verwaarding
Het is overigens niet de eerste keer dat Westfort plannen heeft om zeugen te gaan slachten; enkele jaren geleden heeft het bedrijf ook al proeven gedaan maar heeft het niet doorgezet. Toen kreeg het bedrijf onder andere de economische verwaarding van de slachtzeugen niet rond gerekend.