Wet oneerlijke handelspraktijken nu ook voor bestaande contracten

11-04-2022 | Laatste update op 16-02 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw- en voedselvoorziening geldt vanaf 15 april ook voor bestaande contracten.

Dat meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Nieuwe contracten moesten al vanaf 1 november vorig jaar aan de wet voldoen. In de Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw- en voedselvoorzieningsketen staat welke oneerlijke handelspraktijken tussen leverancier en afnemer verboden zijn. En welke praktijken toegestaan zijn als dit vooraf is afgesproken.

Doel van de wet is om de positie van boeren, tuinders en vissers te versterken tegenover grotere afnemers. De wet verbiedt specifieke handelspraktijken van afnemers waaronder late betalingen, last-minute annuleringen, eenzijdig wijzigen van afspraken en vergeldingsacties als geen medewerking verlenen aan actie-aanbiedingen of communicatie.

Melden bij ACM en Geschillencommissie

Voedselleveranciers kunnen misstanden melden bij de ACM. ACM beseft dat een melding de relatie tussen leverancier en afnemer kan schaden. Daarom is anoniem melden ook mogelijk. Leveranciers kunnen ook melding doen bij de Geschillencommissie Oneerlijke Handelspraktijken Landbouw- en Voedselvoorzieningsketen. De Commissie oordeelt specifiek over het geschil tussen leverancier en afnemer. Zij doet een bindende uitspraak over wie gelijk heeft en kan daarnaast een schadevergoeding toekennen. De procedures bij de ACM en de Geschillencommissie staan los van elkaar.

Willem Veldman
Jan Willem Veldman Redacteur
Meer over


Beheer