Foto: ANP
Bayer en de Roundup-rechtszaken. Het lijkt een neverending story.
Sinds de overname van Monsanto in 2016 wordt Bayer achtervolgd door ingediende claims door Amerikanen die stellen dat Roundup kankerverwekkend is. Een deel van de aandelenwaarde van Bayer verdampte en het bedrijf trekt miljarden uit om de Roundup-zaken op te lossen.
Bayer houdt in zijn verdediging vast aan de wetenschap.
Het chemieconcern stapt nu naar het Amerikaanse hooggerechtshof. Dat moet uitsluitsel geven in de allereerste Roundup-rechtszaak waarin Bayer door een jury en rechters schuldig werd bevonden. Als het hooggerechtshof in het voordeel van Bayer beslist, ziet Bayer dat als een overwinning en als oplossing voor (toekomstige) rechtszaken. Plan B is dat het miljarden steekt in het zelf oplossen van toekomstige claims.
Niet kankerverwekkend
Bayer houdt in zijn verdediging vast aan de wetenschap. Regelgevende instanties zoals EPA in de VS stellen op basis van wetenschappelijk onderzoek dat glyfosaat, het actieve bestanddeel in Roundup, niet kankerverwekkend is. In de EU buigen Efsa en Echa zich over de eventuele verlenging van de toelating van glyfosaat vanaf 2022. In aanloop hiernaartoe bepaalde een speciale commissie dat glyfosaat niet als kankerverwekkend kan worden geclassificeerd.
Bayer stopte al met glyfosaat in Amerikaanse middelen voor de particuliere markt
Logisch wat Bayer doet. Want kan het ook anders? Als de wetenschap en de wetgever niet meer serieus te nemen zijn, wie dan wel? Maar hoe ver kan Bayer gaan? Het besloot al om te stoppen met gebruik van glyfosaat in Amerikaanse middelen voor de particuliere markt. Het zijn namelijk vooral particuliere gebruikers die massaal aanklachten hebben ingediend tegen Bayer. Iets wat alleen mogelijk is in de VS, waar particulieren geen financieel risico lopen met een aanklacht tegen een bedrijf. De aanklager hoeft óf niets te betalen óf wint de zaak en krijgt een (hoog) bedrag. Advocaten beuren een deel van dit bedrag en dit is hun verdienmodel. Op de Amerikaanse televisie worden daarom reclamespotjes getoond van advocatenkantoren die mensen aanmoedigen naar de rechter te stappen.
Is het vechten tegen de bierkaai? Of zegeviert de wetenschap? Het hooggerechtshof moet uitsluitsel geven.