Doorgaan naar artikel

Wettelijke definitie nodig voor gebruik term ‘vegetarisch’

Geüpdatet op:
Politiek & Beleid
Nieuws
Eiwittransitie
Concreet betekent het dat voor vegetarische producten gebruik mag worden gemaakt van termen als schnitzel, burger en worst in de benaming van het product. Foto: Canva premium

Concreet betekent het dat voor vegetarische producten gebruik mag worden gemaakt van termen als schnitzel, burger en worst in de benaming van het product. Foto: Canva

Er moeten in Nederland wettelijke definities komen voor de termen ‘vegetarisch’ en ‘veganistisch’.

Dat is nodig om het wettelijk mogelijk te maken termen als ‘vegetarisch gehakt’ te gebruiken op etiketten van vegetarische producten. Daarvoor is een wijziging in de Warenwet nodig. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is daarvoor een traject gestart. Dat staat in de Voortgangsrapportage Actieplan Etikettering van Levensmiddelen 2020.

Uit een eerdere juridische analyse is gebleken dat het mogelijk is om namen van vleesproducten te gebruiken, mits uit de benaming duidelijk blijkt dat het om een vegetarische variant gaat. ‘Voor wettelijke benamingen, zoals gehakt, is een aanpassing nodig in de wetgeving. Het zal tijd kosten om dit juridisch kader aan te passen, zodat de term gehakt op termijn ook gebruikt kan worden voor vegetarische vleesvarianten (vegetarische geha(c)kt)’, zo staat in het rapport.

Termen als schnitzel, burger en worst

Concreet betekent het dat voor vegetarische producten gebruik mag worden gemaakt van termen als schnitzel, burger en worst in de benaming van het product. Ook mag gebruik worden gemaakt van diersoortnamen, bijvoorbeeld vegetarische tonijn, vegetarische kipstukjes en vegetarische krabsalade. Het gebruik van alleen de term ‘kipstukjes’ op een verpakking mag niet.

Motie in Europees Parlement

Er leek even een kink in de kabel te komen in het aanpassen van de Warenwet. In het Europees Parlement was namelijk sprake van een motie waarin vlees gerelateerde benamingen, zoals worst en burger, voor vegetarische producten verboden werden. Die motie werd echter eind 2020 verworpen, betekenend dat Nederland kon doorgaan met het traject.

Het ministerie van VWS is momenteel in overleg met diverse stakeholders over de invulling van het traject. Om de definities van vegetarisch en veganistisch vast te stellen, wordt een aanzet van de Europese koelorganisatie van vegetarische en veganistische producten als uitgangspunt genomen.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin