Weuthen: aardappelcontractprijs moet omhoog

26-08-2021 | Laatste update op 16-02 | |
Aardappelen rooien in Frankrijk. Veel aardappelen voor de groeiende aardappelverwerkers moeten hiervandaan komen. Foto: Peter Roek
Aardappelen rooien in Frankrijk. Veel aardappelen voor de groeiende aardappelverwerkers moeten hiervandaan komen. Foto: Peter Roek

De aardappelcontractprijzen moeten omhoog om concurrerend te blijven met de stijgende graanprijs en met het oog op stijgende kosten voor telers.

Dat zegt Ferdi Buffen, directeur van het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen. De graanprijzen liggen dit seizoen op een hoog niveau, waardoor telers kunnen overwegen om meer tarwe in het bouwplan op te nemen wanneer aardappelprijzen niet stijgen. Weuthen verhandelt jaarlijks ruim 2 miljoen ton aardappelen, waarvan 80% fritesaardappelen.

31ste aardappeldag van Weuthen

De contractprijzen voor 2022 moeten volgens het handelshuis 10 tot 15% stijgen. “De contractprijzen zullen dan met € 1 tot € 2 per 100 kilo omhoog moeten”, aldus Buffen. Op de goed bezochte 31ste aardappeldag van Weuthen is de stemming positief. Enerzijds omdat er weer een live-evenement is. Anderzijds omdat er weer vooruit kan worden gekeken.

De contractprijzen zullen dan met € 1 tot € 2 per 100 kilo omhoog moeten

Voor dit seizoen is de boodschap dat de aardappelprijs voor de bewaaraardappelen in het voorjaar tussen € 17 en € 20 per 100 kilo komt te liggen. Voor het ras Innovator, geschikt voor fastfood-variëteiten, zullen de prijzen waarschijnlijk boven dat niveau uitkomen, zegt Buffen. De teelt wordt duurder door onder andere gestegen energiekosten, duurdere bestrijdingsmiddelen, meststoffen en technologie. En de fabrieken hebben de telers nodig. Want weersomstandigheden worden grimmiger. “Zonder de oude oogst zouden fabrieken deze zomer weken dicht hebben gemoeten.”

Uitbreiding teeltgebieden

Aardappelverwerkers krijgen er de komende drie jaren veel extra capaciteit bij, waar goede, veilige en concurrerende grondstof voor nodig is. In de komende 24 maanden zal er ruim 750.000 ton aan nieuwe verwerkingscapaciteit bij komen. Buffen schat dat deze tonnen voor 75% uit Noord-Frankrijk gehaald gaan worden en voor 25% uit Duitsland. Weuthen groeit mee met de verwerkers. Voor 2022 wil Weuthen teeltuitbreidingen in alle Duitse regio’s. De goede logistieke positie van de Europese aardappelindustrie ten opzichte van de zeehavens in Antwerpen, Rotterdam en Hamburg dragen daaraan bij.

Gemiddelde opbrengst

Uit proefrooiingen in alle belangrijke teeltgebieden blijkt dat de groei onder het gemiddelde van de laatste jaren blijft. De aardappeloogst zal naar verwachting slechts gemiddeld zijn, want veel gewassen zijn al begonnen met afrijpen. Buffen schat dat de oogst voor Duitsland tussen 10 en 10,5 miljoen ton uitkomt. Voor de EU-5 (Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië) is de schatting 26 tot 28 miljoen ton. Dat is gelijk aan de schatting van vorig jaar. Twee jaar geleden schatte Buffen de aardappeloogst 2019 op 27 tot 28,5 miljoen ton. De groeiomstandigheden van de huidige oogst kan voor problemen in de bewaring zorgen; alle beschikbare grondstof is nodig.

Aardappelmarkt lastig te voorspellen

De afgelopen twee seizoenen zijn niet makkelijk geweest voor de aardappeltelers. Maar meer een jaar na het uitbreken van coronacrisis kan er positiever naar de toekomst worden gekeken. Vorig jaar november had niemand kunnen voorspellen dat de laatste oude aardappelen € 20 per 100 kilo zouden opbrengen. De aardappelmarkt is volatiel en dan ook zeer moeilijk te voorspellen, aldus Buffen.

Corona heeft geleid tot onzekerheid bij telers, mede daardoor is het aardappelareaal dit seizoen in de belangrijke teeltgebieden in Duitsland, Nederland, België en Frankrijk met 3 tot 5% kleiner geworden.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer