Doorgaan naar artikel

Weuthen: aardappelprijs zal rond contractprijs staan

Ferdi Buffen, directeur aardappelhandelshuis Weuthen. Weuthen verhandelt jaarlijks 2,3 miljoen ton aardappelen. - Foto: Annet Smale

Ferdi Buffen, directeur aardappelhandelshuis Weuthen. Weuthen verhandelt jaarlijks 2,3 miljoen ton aardappelen. - Foto: Annet Smale

Aardappelteelt blijft afhankelijk van het weer. De vraag naar grondstof voor de fritesfabrieken zal blijven groeien.

De huidige lage aardappelprijzen worden gedreven door emoties. Want zoveel vrije aardappelen zijn er niet deze periode van het jaar, zegt Ferdi Buffen, directeur van het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen op de internationale aardappeldag in het Duitse Schwalmtal. Weuthen verhandelt jaarlijks 2,3 miljoen ton aardappelen, waarvan zo’n 75% fritesaardappelen. Buffen constateert dat het weer altijd nog de koopman is.

Het afgelopen seizoen is er veel gebeurd; er zijn historisch hoge prijzen betaald

Voor komend seizoen verwacht Buffen dagprijzen voor fritesaardappelen die rond of net boven de contractprijzen staan. In de aankomende oogstfase zal er weinig vraag zijn naar vrije aardappelen. Dat is al een paar weken merkbaar in de prijzen. Het afgelopen seizoen is er veel gebeurd; er zijn historisch hoge prijzen betaald. Maar wie hoog klimt, valt helaas ook diep. De huidige fritesaardappelprijs is in vier weken van € 50 per 100 kilo gedaald naar € 17,50 afgelopen vrijdag.

Voor aardappelen van goede kwaliteit verwacht Buffen in het voorjaar prijzen rond € 30 per 100 kilo. “Agria en Innovator met goede kwaliteit uit de langbewaring zullen zeker weer aan de bovenkant van de noteringen staan.”

Hoofdoogst is maar net gemiddeld

Het afgelopen voorjaar was nat, waardoor de aardappelen extreem laat de grond in konden. Droogte in juli en historisch lage eerste proefrooicijfers. Sinds begin augustus is het groeizaam weer, maar er is ook hagel- en waterschade en kwaliteitsdruk door rot. Een deel van de groeiachterstand is de afgelopen weken ingelopen. Maar de phytophthoradruk is zeer groot in bijna alle teeltgebieden. Buffen schat dat de uiteindelijke hoofdoogst maar net gemiddeld is.

De vraag naar grondstof voor de fritesfabrieken zal blijven groeien

De Duitse oogst wordt ingeschat tussen 10,25 en 10,75 miljoen ton. Voor EU-4 (België, Nederland, Duitsland en Frankrijk) wordt de oogst tussen 22 en 22,5 miljoen ton gezet. Groot-Brittannië kan 4,5 tot 5 miljoen ton aardappelen verwachten. De verschuiving in segmenten en een groter aandeel hoogproductieve rassen, plus betere opbrengsten in België en Frankrijk maken dat de oogst 2023 iets groter wordt ingeschat dan vorig jaar. En dat ondanks een lichte krimp van het areaal. Daarmee voldoet de Europese productie net aan de behoefte. Maar zolang de aardappelen nog niet achter de planken liggen, kan er nog van alles gebeuren.

De vraag naar grondstof voor de fritesfabrieken zal blijven groeien. De prognoses van 4% per jaar groei zijn altijd overtroffen en ik blijf optimistisch daarover, zegt Buffen. De beschikbaarheid van pootaardappelen zal dit jaar invloed hebben op de teelt van 2024. “De pootgoedprijzen moeten mee omhoog. Als de pootgoedteler goed betaald krijgt, zet hij de aardappelen wel in de grond.”

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin