Weuthen: areaal vroege fritesaardappelen krimpt 15%

21-01 | |
Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

Aardappeltelers tonen weinig animo voor vroege aardappelcontracten. Het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen stelt daarom de prijs voor de hoofdoogst bij.

“Het areaal vroege aardappelen krimpt meer dan we hadden gedacht”, zegt Ferdi Buffen, directeur van het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen. Weuthen verhandelt jaarlijks 2 miljoen ton aardappelen, waarvan 75% fritesaardappelen. Buffen verwacht dat het areaal vroege aardappelen in het Duitse Rheinland en de Nederlandse en Belgische teeltgebieden met zo’n 15% krimpt. De contractprijzen voor de vroege aardappelen verlaagden Weuthen met zo’n € 10 per ton. Veel telers hebben volgens Buffen vanwege de slechte vooruitzichten voor de vroege aardappelmarkt er in de herfst al voor gekozen tarwe te zaaien in plaats van aardappelen te zetten. De pootgoedverkoopcijfers bevestigen dat.

Contractprijs hoofdoogst minder gezakt

Vanwege de onverwacht grote areaalkrimp van vroege aardappelen kiest Weuthen ervoor om de contractprijs voor hoofdoogst minder te laten zakken dan aanvankelijk gedacht. Over de hele linie gaat er € 5 per ton af, maar dat wordt gecompenseerd door lagere pootgoedprijzen. Voor Innovator blijft de prijs zelfs gelijk. Ook de bodemprijs in de poolcontracten blijft gelijk. Om telers snel duidelijkheid te geven, is Weuthen twee weken eerder gestart met contracteren dan normaal.

Positievere sfeer op EU-aardappelmarkt

Ondanks strengere corona-maatregelen en verlengde lockdowns ziet Buffen een positievere sfeer op de Europese aardappelmarkt. De verwerking gaat beter dan verwacht, fritesindustrie draait op zo’n 80%. Kwalitatief mindere partijen zijn in alternatieve kanalen opgeruimd. De prijsverwachtingen waren in 2020 zo slecht dat telers geen kosten wilden maken voor mindere partijen aardappelen en er daarom zo snel mogelijk vanaf wilden. Het overschot is nu weggewerkt en Weuthen loopt met leveringen op schema en roept zelfs volumes eerder af om aan de vraag te kunnen voldoen. Als er nu problemen met bijvoorbeeld kiemen ontstaan, is er ruimte om deze partijen gelijk te laden. Mede hierdoor bestaat volgens Buffen de mogelijkheid tot hogere prijzen voor goede aardappelen aan het eind van seizoen 2020-’21.

Smale
Annet Smale Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.