Weuthen betaalt € 8,50 voor aardappeltender

09-09-2020 | Laatste update op 16-02 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen heeft de laatste weken verschillende tenders aangeboden van € 7,25 tot € 8,50 per 100 kilo voor levering april en afhankelijk per ras.

“Dat is de huidige marktprijs van € 2,50 tot € 3 per 100 kilo plus een bewaarvergoeding. En daar is door verschillende telers met een gedeelte van hun volume op gereageerd,” zegt Ferdi Buffen, directeur van Weuthen. Weuthen verhandelt jaarlijks 2 miljoen ton aardappelen, waarvan 75% fritesaardappelen. “De vroege aardappeloogst is klaar in het Duitse Rijnland, Limburg en grotendeels ook in België. Telers die vrije af land-aardappelen of bewaaraardappelen willen verkopen, krijgen een bieding. De prijs is onder kostprijs, maar ze worden wel opgehaald.”

Afgeschreven jaar

Seizoen 2020 is een afgeschreven jaar, daar lijkt iedereen wel over uit. De gecontracteerde aardappelen worden op dit moment beter afgenomen dan waar eerder in het worstcase-scenario van werd uitgegaan, geeft Buffen aan. Telers zijn al maandenlang in goed overleg met afnemers en handel en zodoende tevreden over de afhandeling. In Duitsland is begonnen met de hoofdoogst af land. Die loopt volgens planning. De meeste telers hebben het gros van hun aardappelen gecontracteerd of op zijn minst van tevoren geregeld, dus de lage marktprijs is een ramp, maar in de mix met vaste prijzen en marktprijzen valt het nog mee voor hen, weet Buffen.

Vrije telers

Voor de vrije telers is dat een ander verhaal. Het is nog niet duidelijk hoeveel (bewaar)aardappelen via alternatieve kanalen weggaan, want telers doen de bewaaraardappelen niet zomaar weg, omdat de kosten van de schuur er toch zijn. Vooralsnog is dat nog geen 5% die tot nu toe in het voer terechtgekomen zijn, geeft de directeur van Weuthen aan. Dat komt deels omdat veehouders, in verband met bewaarbaarheid, op huidvaste aardappelen wachten.

Onzekerheid

De grootste zorg voor de toekomst is de huidige onzekerheid en wat te doen in 2021? Competitieve boeren blijven wel aardappelen poten. Weuthen is van plan om in de minder gunstige teeltgebieden of met te hoge transportkosten minder te contracteren. De focus ligt op vakkundige telers en langdurige relaties. Het lastige is dat de onzekerheid blijft zolang de kop van corona niet is ingedrukt.

Buffen verwacht in Duitsland geen tweede totale lockdown. Het zal eerder tot regionale beperkingen leiden. Maar in andere regio’s van deze wereld is dat een ander verhaal. Zo is de huidige ontwikkeling in Frankrijk zorgwekkend.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer