Weuthen: krimp areaal aardappelen veel minder dan gedacht

05-05 | |
Ferdi Buffen, directeur van het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen. Foto: Peter Roek
Ferdi Buffen, directeur van het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen. Foto: Peter Roek

Het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen tempert de verwachting over krimp van het aardappelareaal in het noordwesten van de EU aanzienlijk.

Ferdi Buffen, directeur van Weuthen, schat deze in op 3 tot 5%, in plaats van eerdere prognoses van 8 tot 10%. Toch is hij in de huidige fase van het aardappelseizoen optimistisch over het vervolg. “Het aardappelen poten is in de laatste fase”, aldus Buffen. “Alles is onder superomstandigheden de grond in gegaan. De pootgoedkwaliteit is perfect. En weliswaar is het koud, maar er is voldoende vocht. De stand van zaken betreffende het areaal is nu met gezonde basis voor de realiteit in te schatten.” Hij verklaart dat er al veel discussie over de ontwikkeling van het aardappelareaal is geweest, maar dat er aan de hand van de pootgoedhandel veel is af te lezen. Fontane en Markies zijn bijvoorbeeld uitverkocht.

2 miljoen ton aan aardappelhandel

Ferdi Buffen weet waarover hij praat. Wilhelm Weuthen GmbH & Co. in Schwalmtal (Niederrhein) verhandelt jaarlijks 2 miljoen ton aardappelen, waarvan driekwart fritesgeschikt. Het is het grootste aardappelhandelshuis van Duitsland en behoort tot de Europese top. Hij stelt: “Ik durf te voorspellen dat in Duitsland de krimp van het areaal waarschijnlijk 3%, maar maximaal 5 à 6% krimpt. Voor Nederland is het 3 tot 5%. Het areaal in Frankrijk gaat volgens ons 4 tot 6% terug en België 5 tot 6%. Dat is dus beduidend minder dan we eerder hadden verwacht.”

Positieve zet in de rug

Blijkbaar zijn de telers zo somber nog niet. En een termijnmarkt in Leipzig die het aprilcontract 2022 in de vorige maand al een periode heeft kunnen noteren boven € 18, geeft de boeren een positieve zet in de rug, aldus Buffen. Daarnaast spelen koud weer en de heropening van horecabedrijven in Nederland en België. Hij zegt: “Met dergelijke zaken voor ogen kijkt iedereen wat positiever tegen de oogst 2021 aan. Goed, vandaag staat de termijnprijs weer iets lager, maar rond € 17 is nog steeds meer dan de contractprijzen. Veel hangt nu af van wat er gebeurt met het weer in de komende drie maanden.”

Markt zal aantrekken

Wat denkt Ferdi Buffen over de periode tot aan de hoofdoogst? Hij zegt: “In april en maart is er met de vroege aardappelen niet veel gebeurd. Het laatste jaar stonden de Premières omstreeks deze tijd al behoorlijk groot en kregen ze te lijden van vorst. Er is nu geen vorstschade te verwachten. Het is ook nu nog vrij koud. Dat biedt perspectief. De oude oogst hebben we nog lang nodig, ik schat tot zeker drie weken in juli. In Rheinland is nu al duidelijk dat de Première-achtige fritesaardappelen nog zeker honderd dagen nodig hebben tot aan de oogst. Het eerste jaar zonder kiemremmingsmiddel CIPC was voor iedereen een uitdaging, maar met alternatieve middelen werkt het prima. Bij de huidige omstandigheden met lage temperatuur kan iedereen goed bewaren. Wie nog goede aardappelen heeft kan ze misschien zelfs tot in augustus kwijt. We hebben maanden gedacht dat de voerindustrie de bestemming zou worden van de fritesaardappelen. We hebben ook lang gedacht dat het pootgoed niet geheel verkocht zou worden. Maar het ís weg. Er zweeft niets meer boven de markt.”

We hebben maanden gedacht dat de voerindustrie de bestemming zou worden van de fritesaardappelen

Er zijn al met al geen alternatieve bestemmingen nodig voor de aardappeloogst 2020. Buffen stelt: “Er zijn kopers voor, stijging van de telersnoteringen is een feit. Er is heel weinig vrij meer te krijgen. Ik schets geen droomscenario, maar de komende twee maanden bieden nog redelijke verkoop voor het nieuwe seizoen aanbreekt. De prijs hangt af van het weer.”

De vroege aardappelen en de hoofdoogst lopen tegelijk op en komen misschien in de tweede helft van augustus tegelijk. Dat levert extra aanbod op tegen die tijd. Ferdi Buffen wijst er in dat verband op dat het vaccineren tegen corona nu vordert. Feit is ook dat de chipsindustrie sinds corona om zich heen grijpt optimaal draait. Deze industrie is nu al aan het vissen in de vijver van de fritesrassen. Buffen: “Rassen als Markies, Agria hebben daardoor een plusje. Het areaal chipsaardappelen is stabiel. We hebben nu veel aandacht voor dubbeldoel-rassen, zoals Arsenal.”

Kiloknallers

Raskeuze is voor het komende seizoen uitgesproken gericht op volume. Buffen: “Minder boeren hebben een contract getekend en de vrije teler mikt op kilo’s tegen minimale kostprijs. Niet voor niets in Fontane geheel uitverkocht.” Bintje is volgens Ferdi Buffen onderhand een specialiteit geworden. De vers-fabrikanten betalen er meer voor, maar van de 100 partijen Bintje zijn er volgens hem maar 60 dat plusje waard. In de toekomst zullen de schilbedrijven dan ook moeten zoeken naar de beste telers.”

De verwerkingsindustrie heeft honger

Ook voor de lange termijn ziet Buffen het allerminst somber in voor de fritessector. “Alle investeringsplannen, zoals die van Aviko in Poperinge en McCain in Lelystad, gaan gewoon door. En die bedrijven willen de fabrieken toch aan het draaien hebben. De verwerkingsindustrie heeft honger. Van de kassaprijzen van de afgelopen vijftien maanden konden de boeren niet van leven, maar bedenk wel dat in het afgelopen seizoen 80% van de aardappelen zijn geteeld op contract. Ze komen er zogezegd met een blauw oog vanaf.”

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de afzet van agrifood-producten? Lees meer over afzet in onder meer korte ketens op de themapagina afzet

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.