Weuthen: meer focus op vroege aardappelen

25-08-2022 | Laatste update op 16-02 | |
Ferdi Buffen, directeur van aardappelhandelshuis Weuthen. - Foto: Annet Smale
Ferdi Buffen, directeur van aardappelhandelshuis Weuthen. - Foto: Annet Smale

Meer vroege aardappelen vastleggen. Dat wil Ferdi Buffen, directeur van het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen.

Op de druk bezochte jaarlijkse aardappeldag in het Duitse Schwalmtal geeft Buffen aan dat Weuthen gaat proberen meer percelen met vroege aardappelen in de regio’s (Duitsland, België en Frankrijk) uit te breiden. “Ik heb in het bijzonder Noord-Frankrijk onder de Belgische grens op het oog.”

Spaarzaam met aardappelen omgaan

Weuthen verhandelt jaarlijks 2 miljoen ton aardappelen, waarvan 75% fritesaardappelen. In Europa groeien dit seizoen maar net genoeg aardappelen om aan de huidige vraag te voldoen, waardoor de verwerkende industrie spaarzaam met de aardappelen zal moeten omgaan, onder andere via het aanpassen van de specificaties in de fabriek.

Lagere oogstopbrengst in West-Europese teeltgebieden

In de meeste belangrijke West-Europese teeltgebieden wordt een lagere oogstopbrengst verwacht. Er zijn grote verschillen waar te nemen. In Nederland staan veel aardappelpercelen er prima bij met gemiddelde opbrengsten op de beregende percelen. Maar Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Noord-Italië en Polen verwachten minder aardappelen te oogsten. Daardoor is de verwachting dat er vraag zal komen uit die regio’s. Het schaarse aanbod fritesaardappelen in Europa zorgt voor hoge prijzen.

Fritesaardappelen uit bewaring

Voor fritesaardappelen uit de bewaring verwacht Buffen dat dit seizoen tussen € 27 en € 32 per 100 kilo wordt betaald, afhankelijk van ras, kwaliteit en leveringstijd. Tot eind oktober zitten de aardappelverwerkers goed ingedekt, waardoor de verwachting is dat prijzen tot eind oktober redelijk stabiel staan.

Grove Innovators

Grove Innovators zullen de bovenkant van de marktprijs vertegenwoordigen. “Voor goede, grove Innovators wordt € 2 tot € 3 per 100 kilo meer betaald dan voor een gemiddelde, fritesgeschikte aardappel. McDonalds wil lange frites hebben en die komen van aardappelen uit de kleigrond uit de Nederlandse polder,” geeft Buffen aan.

Gewasopbrengsten in EU-4

De gewasopbrengsten in EU-4 (Duitsland, Nederland, België en Frankrijk) plus het Verenigd Koninkrijk schat Buffen tussen 24,25 en 25 miljoen ton. De voorgaande 2 seizoenen schatte Buffen de opbrengst tussen 26 tot 28 miljoen ton. 3 jaar geleden schatte Buffen de aardappeloogst 2019 op 27 tot 28,5 miljoen ton.

Contractprijzen zullen aanzienlijk stijgen

Het beperkte aanbod en de hoge prijzen maken aardappelen interessant om te telen, maar daar moet wel wat tegenover staan. Ook andere gewassen, waaronder graan en koolzaad, zijn aantrekkelijk voor telers. En de productiekosten voor de aardappelteelt zijn extreem hard gestegen, onder andere door irrigatie en arbeid. Prijzen worden dit seizoen hoog ingeschat. “Maar als je niks te verkopen hebt op de vrije markt, kun je ook niet profiteren van de hogere prijs. Ook contractprijzen moeten aanzienlijk stijgen”, zegt Buffen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer