De oogst van vroege aardappelen is in volle gang. Ook in Duitsland heeft het koude voorjaar en neerslag voor vertragingen gezorgd, maar de vroege aardappelen vanaf de zandgronden kunnen prima worden gerooid.
“De aardappelen zijn de laatste weken goed gegroeid”, zegt Ferdi Buffen, directeur van het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen. “Extra groei was ook hard nodig, want door onder andere de waterschade in Duitsland en Limburg en het gekrompen vroege aardappelareaal is het aanbod niet ruim.”
En de aardappelen zijn hard nodig. De coronategenslagen waar de sector het afgelopen jaar mee te maken kreeg, wil Buffen achter zich laten. De hoop is dat er geen vierde golf komt en dat de fabrieken zo goed blijven draaien als ze momenteel doen.
Het is tijd om vooruit te kijken en Weuthen wil mee met de groeiende aardappelverwerkers. Weuthen verhandelt jaarlijks 2 miljoen ton aardappelen, waarvan 80% fritesaardappelen. Er komt de komende jaren verdere uitbreiding bij verschillende verwerkers in onder andere Kruiningen (Nederland), Lębork (Polen) en Poperinge (Zuid-België). Buffen: “In de toekomst hebben wij daarom meer patatten nodig. Als je van de groei mee wilt profiteren, moet je meegroeien. Op de huidige aardappelpercelen in West-Europa is uitbreiding lastig of niet mogelijk, mede door strengere wetgeving. Daarom moeten we wel in andere streken naar mogelijkheden voor aardappelen kijken. Buffen roept telers op om meer vroege aardappelen voor oogst 2022 te contracteren in de vroege regio’s Rijnland, Rijnland-Palts, Baden en Oost-Nedersaksen. Verschillende leverringstermijnen en contractvormen (zoals meerjarencontracten) zijn mogelijk. Voor de uitbreiding van de productiecapaciteit in Oost Europa en als ‘buffer’-regio willen wij ook aardappelen uit langere bewaring in Oost-Duitsland (regio Magdeburg ,Leipzig) uitbreiden. Hier gaat het om rassen zoals Donata, Markies en Innovator.
Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt