Weuthen positiever over aardappelmarkt

06-01 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen ziet de huidige opleving als opmaat naar een beter aardappeljaar.

Weuthen is positiever over het verdere verloop van het aardappelseizoen dan enkele maanden geleden. Het bedrijf ziet op dit moment een opleving en denkt dat dit de opmaat is naar een beter aardappeljaar. Het is nog geen hosanna, maar er komt wel weer licht aan het eind van de tunnel, aldus Ferdi Buffen, directeur van Weuthen.

Weuthen verhandelt jaarlijks 2 miljoen ton aardappelen, waarvan 75% fritesaardappelen, en is daarmee het grootste aardappelhandelshuis van Duitsland en een van de grootste in Europa.

Aardappelprijzen stijgen

Er is weer belangstelling voor vrije aardappelen, waardoor aardappelprijzen stijgen. Dat is een lichtpuntje waar de aardappelsector reikhalzend naar heeft uitgekeken. “De hogere prijzen zijn niet perfect, want ze liggen nog steeds onder de kostprijs. Maar het laat wel zien dat we in beter vaarwater komen”, zegt Buffen.

De tijd dat de aardappelen worden weggezet in het veevoer is voorbij

De eerst aflopende notering voor het aprilcontract is deze week op de termijnmarkt in Leipzig omhoog geschoten en beweegt woensdag rond de € 8 per 100 kilo. Een week eerder werd nog € 6,40 genoteerd. “Er is op dit moment een grote koopbehoefte vanuit onze onderneming en ook de Belgische en Duitse industrie is aan de markt. De PCA-notering steeg deze week al en ik verwacht dat Belgapom komende vrijdag minimaal € 4 voor Bintjes noteert. De tijd dat de aardappelen worden weggezet in het veevoer is voorbij.”

Groei aardappelmarkt

Als het warmer weer wordt en de lente komt, dan willen de mensen weer naar buiten, waardoor Buffen ervan uitgaat dat de tweede helft van dit jaar de aardappelmarkt teruggaat naar het oude afzetniveau en in het voorjaar van 2022 weer in een groeiscenario komt. Voor het begin van de nieuwe oogst 2021 is de verwachting dat de fabrieken vanaf week 30 (begin augustus) volle bak in de nieuwe oogst stappen.

Weuthen is voor kerst begonnen met contracteren voor af land aardappelen en gaat in de tweede helft van volgende week de boer op met contracten voor bewaaraardappelen. Buffen: “We willen in alle leveringsperioden hetzelfde volume telen als afgelopen seizoen. Met chipsaardappelen kunnen we zelfs groeien. Ik verwacht, en zo contracteren we ook, dat we vanaf half juli nieuwe aardappelen nodig hebben.”

Geen kwaliteitsdruk

Buffen gaat ervan uit dat de oude oogst uiterlijk eind juli is opgedroogd of de kwaliteit niet meer voldoende is. Het wegvallen van de kiemremmer CIPC heeft daar ook mee te maken. Al liggen de aardappelen tot nu toe goed in de bewaring, geeft Buffen aan. “De boeren kunnen met de huidige buitentemperatuur de schuren goed ventileren. En de alternatieve middelen zijn in Duitsland gelukkig weer toegelaten. We dachten eerder dat er druk zou komen, omdat telers fouten zouden maken, maar er is nu geen kwaliteitsdruk in de schuur.”

Smale
Annet Smale Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.