Doorgaan naar artikel

WHO: onveilig voedsel net zo erg als malaria of aids

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie krijgt ieder jaar één op de tien mensen wereldwijd een ziekte die door voedsel is overgedragen.

Geüpdatet op:
Achtergrond
Food
Productielijn voor hamburgers van van vleesvervangers bij Impossible Foods. Er zijn allerlei nieuwe voedselbronnen, zoals onder meer plantaardige vlees- en zuivelvervangers en voedingsmiddelen die zijn gebaseerd op insecten en algen. - Foto: Impossible Foods premium

Productielijn voor hamburgers van van vleesvervangers bij Impossible Foods. Er zijn allerlei nieuwe voedselbronnen, zoals onder meer plantaardige vlees- en zuivelvervangers en voedingsmiddelen die zijn gebaseerd op insecten en algen. - Foto: Impossible Foods

Volgens Wereldgezondheidsorganisatie WHO krijgt ieder jaar één op de tien mensen wereldwijd een ziekte die door voedsel is overgedragen. Door nieuwe voedseltechnieken kunnen meer risico’s ontstaan. Daarom heeft WHO een strategie opgesteld voor de voedselveiligheid.

WHO presenteerde deze week een strategie over voedselveiligheid. De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat het eten van onveilig voedsel verstrekkende gevolgen heeft. Besmet voedsel kan meer dan tweehonderd verschillende ziekten veroorzaken. Volgens de VN-organisatie krijgt ieder jaar één op de tien mensen wereldwijd een ziekte die door voedsel is overgedragen.

WHO ziet onveilig voedsel als net zo’n groot probleem als malaria of hiv (aids). Kinderen onder de vijf jaar lopen een groter risico, aangezien één op de zes sterfgevallen als gevolg van diarree wordt veroorzaakt door onveilig voedsel.

Strategie voor veiliger voedsel

Hoe pak je zo’n groot probleem effectief aan, is de centrale vraag in de Global Strategy for Food Safety 2022-2030. De strategie is onlangs bekrachtigd door de WHO-lidstaten. De organisatie is in ieder geval ambitieus als het gaat om voedselveiligheid. Het aantal door voedsel overgedragen diarreeziekten moet in 2030 met 40% zijn verminderd. Dit treft vooral kinderen onder de vijf jaar en kwetsbare bevolkingsgroepen.

Verder wil de WHO de registratie van ziekten ontstaan door onveilig voedsel sterk verbeteren. Over acht jaar moet dat 100% zijn. Ook moeten betere laboratoriumfaciliteiten in de wereld worden ingericht, zodat onveilig voedsel beter kan worden opgespoord.

De lidstaten worden begeleid om de doelstellingen te realiseren. Het uiteindelijke doel is wel heel erg ambitieus. “Alle mensen moeten overal veilig en gezond voedsel kunnen consumeren”, schrijft de WHO.

Versterking van nationale voedselcontrolesystemen

De strategie is tot stand gekomen na uitvoerig overleg met de lidstaten, overheidsinstellingen, agentschappen van de Verenigde Naties, intergouvernementele organisaties, academische instellingen, niet-gouvernementele organisaties, organisaties en bedrijven. Het moet in de lidstaten leiden tot versterking van de nationale voedselcontrolesystemen. Ook moeten lidstaten worden geholpen om allerlei informatie te verzamelen over voedselveiligheid om daar adequaat op te kunnen reageren.

Lees ook: Voedselvergiftiging kost Britten jaarlijks miljarden

Het plan voor de strategie dateert uit 2020. Toen verzochten de lidstaten WHO om een strategie uit te werken. Want er komen allerlei nieuwe voedselbronnen bij, zoals plantaardige vlees- en zuivelvervangers en voedingsmiddelen die zijn gebaseerd op insecten en algen. Of voedingsingrediënten die worden geproduceerd door schimmels of bacteriën, al dan niet genetisch gemodificeerd. Ook wordt gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe productietechnieken, zoals kweekvlees. Daardoor ontstaan mogelijk nieuwe risico’s op onveilig voedsel. WHO wil die met de nieuwe strategie beter kunnen beheersen.​

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin