Doorgaan naar artikel

WHO: voer suikertaks op frisdrank in

De WHO roept landen op om een suikertaks in te voeren op frisdrank of deze te verhogen.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food & Health
WHO suikertaks premium

Reguliere consumptie van suikerhoudende frisdranken wordt gelinkt aan verhoogd risico op diabetes type 2, obesitas, hartkwalen en kanker. Foto: Canva

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept landen op om een suikertaks in te voeren op frisdrank of deze te verhogen.

Volgens een nieuw rapport van de WHO leidt een prijsprikkel tot verminderde consumptie van suikerhoudende frisdranken. Ongezonde frisdrank hoger belasten, leidt tot een gezonder voedingspatroon en vermindering van ongezonde consumptie.

Het is van groot belang dat consumenten minder suiker binnen krijgen

Uit onderzoek blijkt dat het verhogen van de prijzen met 10% leidt tot een verminderde aankoop van 8 tot 13%. Het is niet bekend tot hoeveel gezondheidseffect het invoeren van de suikertaks leidt, maar uit verschillende studies blijkt dat het ‘substantieel’ kan zijn. Reguliere consumptie van suikerhoudende frisdranken wordt gelinkt aan verhoogd risico op diabetes type 2, obesitas, hartkwalen en kanker. Het is daarom van groot belang dat consumenten minder suiker binnen krijgen, schrijft de WHO.

Op nationaal niveau een suikertaks

Volgens gegevens van de WHO hebben 85 landen een vorm van suikertaks op frisdrank. Verreweg het grootste deel hiervan heeft op nationaal niveau een suikertaks. In Spanje en Verenigde Staten is het ingevoerd in bepaalde gebieden of gemeentes. Ook zijn er verschillen in de suikertaks: landen als Finland heffen belasting op alle non-alcoholische, in België worden dranken belast met toegevoegde suikers, andere zoetstoffen en smaakjes. In het Verenigd Koninkrijk lijkt de belasting al een positief effect te hebben op een verminderde inname van frisdrank.

Geen suikertaks in Nederland

In de publicatie geeft de WHO een stappenplan over hoe de suikertaks succesvol ingevoerd kan worden. Voor Nederland kan deze publicatie nuttig zijn, omdat hier de suikertaks nog niet is ingevoerd. Eigenlijk had de suikertaks op 1 januari dit jaar in moeten gaan, maar die datum is niet gehaald. Er kwam grote weerstand doordat ook dranken zonder suiker, zoals water, belast zouden worden.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin