Wie rood staat, kan niet vergroenen

Heijdra
Anita Heijdra Vleesveehouder
Foto: Canva.com
Foto: Canva.com

Overheden subsidiëren, banken stimuleren, maar ondernemers die daadwerkelijk innoveren, staan er vaak alleen voor. Het doorbreken van deze vicieuze cirkel is een prestatie op zich.

Demissionair minister van Landbouw Carola Schouten is van mening dat banken een proactieve rol moeten spelen in de omslag van de landbouwsector. Ze vindt dat financiële instellingen rekening moeten houden met voorzienbare risico’s bij het verstrekken van financiering.

En dat is nu precies waar de schoen wringt. Banken die innovators willen financieren, kunnen als het erop aan komt bij de rechter ongelijk krijgen als zij een financiering verstrekken aan een ondernemer die, in de aanloop naar financieel succes, een aantal verliesjaren achter de kiezen heeft. Deze regelgeving drukt daardoor een grote stempel op de financieringsbereidheid of –onbereidheid aan voorlopers.

Doorzettingsvermogen

Het uitwerken van een duurzaam concept en het introduceren ervan in de markt, kost minimaal vijf jaar. Ondernemers die daarbij geen gebruik maken van subsidie, maar wel sterk geloven in hun innovatie, zullen deze ontwikkelperiode zien als investering. Met voldoende eigen vermogen en een enorme dosis doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen, kunnen zij ver komen. Echter, als de vinkjes die in de systemen van banken niet groen worden, gaat een financieringsaanvraag uiteindelijk met een dikke rode vlag naar de afdeling Risk.

De toegevoegde waarde van weleer, waarbij de accountmanager zich sterk maakte voor de persoonlijke situatie van de ondernemer, is zo goed als verdwenen. De man of vrouw in deze functie kan je behoorlijk teleurstellen en er zelfs voor zorgen dat je de innovatie niet doorzet. Dit vind ik een kwalijke zaak.

Lef nodig

Zelf heb ik de afgelopen week een paar stappen in de hiërarchie van diverse banken overgeslagen om erachter te komen of er verbetering mogelijk is. Banken faciliteren verduurzamingsinitiatieven, maar ondernemers die deze zouden kunnen uitvoeren, voelen zich daarmee onvoldoende verbonden. Tijdens deze contacten bleken de doelstellingen van deze banken, van de groenfinancieringen en van innovatieve ondernemers verrassend dicht bij elkaar te liggen. De grote uitdaging is om elkaar binnen de verstikkende regelgeving te kunnen en willen vinden. Daar is lef voor nodig. Van beide kanten.

Ondanks de lage basisrente is financiering van bedrijven niet makkelijker geworden. Lees meer over (alternatieve) financiering op de themapagina

Heijdra
Anita Heijdra Vleesveehouder
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.